RSS Feed för det här inläggetAktuella artiklar

Har du tappat gnistan i ditt jobbsökande? Så här får du tillbaka den!

Veckorna går, telefonen ringer inte och inga nya svar från arbetsgivare i inkorgen. Inte riktigt den respons du hade hoppats på när du satte igång med ditt jobbsökande, eller hur?

De goda nyheterna är att svenska arbetsgivare rekryterar som aldrig förr just nu och kvalificerade kandidater är hett villebråd på arbetsmarknaden. Men att landa ett bra jobb kräver trots detta både beslutsamhet och tålamod. Om du passar väl in på de jobb du sökt till kan det finnas flera skäl till att du inte blivit kontaktad än.

Motivation i jobbsökande

4 snabba tips som hjälper dig att komma ur din svacka i jobbsökandet och få tillbaka gnistan:

Nå ut till rätt kontaktperson snabbare och lyckas bättre med ditt jobbsökande

Om du verkligen är genuint intresserad av ett jobb, nöj dig inte med att skicka ditt CV till en generisk e-postadress (som ibland kan kännas som att maila till ett svart hål). Om kontaktpersonen för rekryteringen inte redan står listad i platsannonsen kan en snabb sökning på nätet ge dig namnet och e-postadressen till den rekryterande chefen eller rekryteraren. Genom att skriva ett personligt, anpassat brev riktat direkt till den personen tillsammans med ditt välskrivna, anpassade CV kan du stå ut från mängden.

Anpassa ditt CV och personliga brev

När det gäller CV och personligt brev finns det inga genvägar. För att nå ut och fånga en rekryterares intresse måste ditt CV och personliga brev vara anpassat för jobbet du ansöker till. Titta en extra gång på den information som arbetsgivaren inkluderat i platsannonsen och försök att matcha dina egna ordval med arbetsgivarens.

Till exempel: Om rekryteraren söker efter en kvalificerad löneassistent som har jobbat inom detaljhandeln – och du passar in på den beskrivningen – säkerställ att du lyfter fram just den arbetslivserfarenheten i ditt CV och personliga brev och på samma sätt, lyft fram personlighetsdrag som arbetsgivaren efterfrågar lite extra tydligt i din jobbansökan. På så sätt blir det lättare för rekryteraren att hitta gemensamma nämnare med dig, vilket i sin tur ökar sannolikheten att du blir kontaktad.

Följ upp din jobbansökan

Kom ihåg att följa upp på alla jobbansökningar du har skickat. Ett snabbt, välskrivet mail eller ett trevligt telefonsamtal till kontaktpersonen för rekryteringen kan ge dig gnistan tillbaka genom att du till exempel får en bekräftelse på att du fortfarande är med i processen och att arbetsgivaren kommer att kalla kandidater till intervju inom kort.

Visa upp dig från din allra bästa sida på nätet

Innan du fortsätter ditt jobbsökande, gör en inventering av hur du som kandidat framstår på nätet. Finns det information som kan avskräcka en arbetsgivare? Vilka bilder har du delat på Facebook? Hur ser din profilbild på LinkedIn ut? Kom ihåg att det är enkelt för en rekryterare att hitta dina profiler i sociala medier och majoriteten av svenska arbetsgivare gör research om potentiella kandidater på nätet innan de kallar till intervju.

Sist men inte minst:

Ta inte utebliven återkoppling allt för personligt. Lättare sagt än gjort, så klart, och ett långvarigt jobbsökande kan ge självförtroendet en törn. Rekryterarens uppdrag är att hitta den allra bästa kandidaten för en specifik roll, vilket ofta innebär en väldigt specifik kombination av tidigare erfarenheter och utbildningsnivå. Det betyder inte att du är en ”sämre” kandidat på något sätt, men ibland kanske inte perfekt för just det jobbet du har sökt.

Om du har gjort allt du kan i ditt jobbsökande, visat upp dig från din bästa sida och har erfarenhet inom ditt område så är det bara en tidsfråga innan du hittar ditt nästa jobb.

Lycka till med ditt jobbsökande!

Trackback URL

Ledsen, kommentarer för den här posten stängt just nu.