Det är detaljerna som gör skillnaden brukar man ju säga. I det här inlägget bjuder vi på 10 saker du bör undvika på din nästa anställningsintervju. Att dyka upp sent, glömma att ta med en kopia av ditt CV eller en dålig hårdag kan vara saker som gör att du inte känner dig lika självsäker på din anställningsintervju, men de är inte nödvändigtvis direkta deal breakers.

10 saker att undvika på din anställningsintervju

10 saker du bör undvika på din nästa anställningsintervju:

1. Verkar ointresserad

Om du verkar ointresserad eller uttråkad på anställningsintervjun, vad säger det om dig och hur du kommer att prestera om du skulle få jobbet? Arbetsgivare vill hitta kandidater som visar att de är passionerade och har ett starkt driv, som tillför ny energi till deras team och som är genuint intresserade av just dem som företag.

2. Har på sig opassande klädsel

Tänk på din klädsel på anställningsintervjun. Kläder som sitter allt för tight eller allt för löst och huvudbonader som mössor och kepsar kan ge arbetsgivaren ett oseriöst intryck av dig. Personen som intervjuar dig kommer att bedöma hur professionell du verkar och kläderna du har på dig på anställningsintervjun ger ett hum om vilket intryck du i förlängningen kommer att ge företagets kunder om du blir anställd.

3. Verkar arrogant

Skryt om egna bedrifter och resultat kan ge intervjuaren intrycket av att du verkar arrogant. Berätta istället hur du hjälpt dina kunder att bli framgångsrika eller bädda in dina egna resultat i företagets övergripande framgång, exempelvis ett rekordår för försäljningen för hela företaget där din insats starkt bidrog till detta.

4. Pratar negativt om nuvarande eller tidigare arbetsgivare

Varför skulle en arbetsgivare vilja anställa dig om din tidigare arbetsgivare får ta skulden för allt negativt som har hänt i din tidigare karriär? Om du och din tidigare arbetsgivare inte drog jämt eller om anställningen inte slutade helt lyckligt, berätta istället att ni hade olikheter i ert tankesätt eller arbetssätt och understryk att det företaget som du intervjuar för nu är en betydligt bättre match för dig och dina styrkor på grund av A, B och C.

5. Svarar i telefon eller SMS:ar under anställningsintervjun

Big no-no. Detta är något som en intervjuare troligtvis inte tar helt lättvindigt i sin bedömning av dig som kandidat, men det finns en enkel lösning: Lägg undan telefonen under anställningsintervjun. Stäng dessutom av telefonen eller sätt den på ljudlöst så att en ringande/plingande telefon inte blir ett störande moment.

6. Verkar oförberedd eller oinformerad om företaget eller jobbet

Innan intervjun, gör ordentlig research om företaget genom att gå in på företagets webbsida, karriärsida och nyhetssida. Kolla även vad företaget skriver om sig själva, eller vad som skrivs om företaget, i sociala medier. Din research kan du sedan använda under anställningsintervjun. Passa även på att kolla upp personen som du ska träffa på LinkedIn eller liknande för att se om ni har gemensamma intressen eller gemensamma bekanta.

7. Undviker specifika exempel

Intervjuaren kommer troligtvis att be dig om specifika exempel för att demonstrera olika personliga egenskaper eller situationer där du löst en viss utmaning. Intervjuaren vill med dessa frågor lära känna dig och få en känsla för hur du som person agerar i exempelvis en pressad situation. Om du undviker frågan eller inte kan ge specifika exempel så kan intervjuarens intryck av dig försämras.

8. Ställer generiska, eller inga, frågor till arbetsgivaren

Om du ställer frågor om tjänsten eller företaget som känns allt för generiska kan intervjuaren få intrycket av att du ställer frågorna ”bara för att”. Om du istället väljer att inte ställa några frågor alls kan det verka som att du är ointresserad. Visa att du är intresserad och påläst genom att ställa ett antal väl valda, genomtänkta frågor om exempelvis de dagliga arbetsuppgifterna eller ditt nya team eller kanske ledarskapskulturen på företaget för att visa att du verkligen är genuint intresserad av att veta mer om företaget.

9. Delar med sig av allt för personlig information på anställningsintervjun

Allt för personlig information som familjeanekdoter eller överdetaljerade berättelser om dina hobbies passar sig inte på en anställningsintervju. Var dig själv och ge ett självsäkert intryck, men fokusera på att berätta varför du är den perfekta kandidaten för jobbet och företaget.

10. Frågar intervjuaren allt för personliga frågor

Personliga frågor hjälper inte nödvändigtvis dig att skapa en personlig relation till intervjuaren, det kan istället göra personen obekväm och ge denne intrycket att du som person inte har tydliga gränser mellan vad som är professionellt och vad som är privat. Om du är tveksam, undvik den personliga frågan för att inte trampa i klaveret.