Bra jobbat! Du landade en intervju, strök skjortan och putsade skorna, hade en kanonbra dialog med rekryteraren och magkänslan säger att du troligtvis har en bra chans att få ett jobberbjudande. Men, finns det något sätt att faktiskt veta om intervjun gick bra?

Många gånger så blir man som jobbsökare så fokuserad på vad som gick, eller kan ha gått, fel under anställningsintervjun att man glömmer att fokusera på allt det som gick bra. Det finns så klart inga garantier, men det finns trots det många tecken som kan indikera att du lyckats charma personen på andra sidan bordet.

Anställningsintervju - Tips för att lyckas med intervjun

10 tecken på att din anställningsintervju gick bra:  

 1. Kanske det mest självklara: En andra intervju
  Om rekryteraren pratade om nästa steg och nästa intervjutillfälle så vet du att det gått vägen. Om rekryteraren inte tyckte att du var tillräckligt kvalificerad för jobbet så skulle hen troligtvis ducka eventuella frågor om nästa steg eller när du kan förväntas få en återkoppling.
 2. Rekryteraren frågade efter referenser
  Om rekryteraren frågade efter referenser så vet du att intresse finns. Frågan indikerar att de vill lägga tid på att kika närmare på dig som kandidat, vilket inte är något de skulle göra om du inte var aktuell för nästa steg i processen.
 3. Du fick träffa teamet
  Om du blev spontan-introducerad för teamet så har du troligtvis fångat rekyterarens intresse. Annars skulle hen inte bemöda sig om att visa runt dig på kontoret och introducera dig för dina, potentiellt, framtida kollegor.
 4. Ni diskuterade din uppsägningstid och detaljer om att lämna ditt nuvarande jobb
  Om en rekryterande chef ställer frågor kring uppsägningstid och vilka eventuella konkurrensklausuler du har i ditt nuvarande anställningsavtal så kan du nästan vara säker på att du är med som slutkandidat. Dessa frågor indikerar att den rekryterande chefen är intresserad av att ta nästa steg mot ett anställningserbjudande och reda ut eventuella hinder för anställning.
 5. Ni diskuterade lön och förmåner
  Hur avgörande frågor kring lön och förmåner är beror lite på vilket stadie i rekryteringsprocessen du är i, men att diskutera löneförväntningar är ofta ett positivt tecken. Det indikerar att företaget kan tänka sig att investera i just dig, så kom förberedd. Vanliga frågor här är ”Vad är dina löneförväntningar?” och ”Vad är din nuvarande lön?” Skriv ner din nuvarande lön på ett papper så att du inte säger fel för att du är nervös. Du kan även med fördel göra research på vad en marknadsmässig lön för den aktuella jobbtiteln och branschen är.
 6. Du fick gott om tid med rekryteraren
  Rekryterare och rekryterande chefer är ofta väldigt upptagna personer. Om de inte verkar ha någon brådska med att avrunda intervjun så är detta ett positivt tecken.
 7. Du fick tillfälle att ställa många frågor
  Om rekryteraren spenderar ungefär lika mycket tid på att besvara dina frågor som hen lägger på att ställa egna så indikerar detta att hen är intresserad och är intresserad av att sälja in rollen till dig.
 8. Icke-verbala positiva tecken från rekryteraren
  Kroppsspråk och gester ger allt som oftast en indikation på om något går bra eller dåligt. Om intervjuaren nickade, log och tog många anteckningar så visar detta att hen är engagerad och intresserad.
 9. Kulturell matchning
  På dagens arbetsmarknad handlar det inte bara om en kandidats förmåga att göra ett jobb. Det handlar även hur väl matchad kandidatens personlighet är mot företagets interna kultur. Ju mer intervjuaren pratar om hur väl du skulle passa in i teamet desto bättre.

Dessa tecken innebär så klart inte nödvändigtvis att du garanterat kommer att få jobbet, men om du noterat åtminstone ett par av dessa så vet du att du har en chans.

Lycka till på anställningsintervjun!