Det är inte alltid lätt att veta var man ska börja när man ska söka jobb. Du kanske har varit inne på en jobbsajt och hittat ett jobb du vill ha, men sen då? Oavsett om det är det första jobbet du söker eller inte, har vi på CareerBuilder.se samlat våra 10 bästa tips och råd för att hjälpa dig att få ditt drömjobb.

1. Skräddarsy ditt CV

Anpassa alltid ditt CV så det är relevant för tjänsten du söker till. Det ökar chansen för att rekryteraren ska hitta ditt CV och att du ska få komma på intervju. Låt även någon i din närhet läsa igenom ditt CV. Det är lätt att missa stavfel när man läst igenom det själv femtioelva gånger.

2. Använd nyckelord

När du skräddarsyr ditt CV, se till att du använder dig av nyckelord som finns i platsannonsen. Då många organisationer använder ATS:er (applicant tracking systems) för att gå igenom CV:n, letar rekryterare efter nyckelord som matchar jobbeskrivningen. Använd därför sökbara nyckelord som jobbtitel, bransch eller antal års erfarenhet för att bli hittad.

3. Återupprepa inte ditt CV i ditt personliga brev

Ditt personliga brev ska utveckla det som står i ditt CV, inte återupprepa det. Satsa på att komma med fler detaljer kring prestationer eller annan information som inte fick plats i ditt CV.

4. Gör research

Du kanske redan har en bild om vad ett företag står för, men vad säger de om sig själva? Genom att göra research på företagets hemsida och sociala medier kan du lära dig om företagets historia och värderingar. Det är ett bra sätt att lära dig om företaget och om de passar dig.

5. Förbered frågor och svar

Inför en jobbintervju är det bra att förbereda svar på vanliga frågor som ställs på intervjuer. Som ”Berätta lite om dig själv?” och ”Varför ska vi anställa just dig?”. På vår blogg på CareerBuilder.se hittar du en utförligare lista med vanliga frågor. Det ses också positivt att själv förbereda frågor man vill ha svar på om till exempel tjänsten, företaget, teamet, lönen eller något annat som inte uppkommit under intervjun.

6. Öva innan intervjun

Tanken är inte att du ska lära dig ett långt tal om dig själv utantill, men om du tänker ut vad du vill svara i förväg, är risken mindre att du inte har ett svar på en fråga. Du kommer dessutom känna dig mer bekväm under intervjun när du får en fråga du redan kan svaret på.

7. Lägg bort mobilen

Om du kollar av din telefon under en jobbintervju ger det intrycket av att du inte tar intervjun på allvar. Även om du bara kollar tiden så kan det tolkas som att du är lättdistraherad. Så. Lägg undan mobilen så att du varken ser eller hör den. Ta med en penna och papper om du behöver ta noteringar.

8. Ett fast handslag ger ett bra första intryck

Första intrycket är viktigt och allt startar när du hälsar på rekryteraren. Handslaget är en av de första icke verbala ledtrådar vi får om någons personlighet och du vill att ditt första intryck ska vara det rätta.

9. Våga ha ögonkontakt

Genom att titta ner eller att titta runt under intervjun kan du ge intryck av att vara nervös eller ännu värre; ointresserad av jobbet. Se till att se intervjuaren i ögonen när den ställer frågor till dig. Att våga ha ögonkontakt utstrålar självsäkerhet och självförtroende, och det vill du ju utstråla under en intervju, eller hur?

10. Glöm inte att le

Det är lätt att bli nervös på en jobbintervju, särskilt om det är den första du går på. Men genom att le så minskar stressen eftersom endorfiner frisläpps vilket gör dig mindre stressad. Då ökar också chansen att du visar upp en rättvis bild av vem du verkligen är.

Så, vad väntar du på?
Hitta ditt nya jobb bland tusentals lediga i hela Sverige på CareerBuilder.se.

Lycka till!

Artikeln publicerades även i Studentmagasinet.