För bara några månader sedan var det kandidaternas marknad på arbetsmarknaden. Jobbsökarna kunde välja vem de ville arbeta för och ibland till och med “ghosta” en arbetsgivare när de inte var tillräckligt intresserade. Covid-19 har nu vänt upp och ner på både vår ekonomi och vårt sociala liv och många oroas över en stigande arbetslöshet och att höra om vänner, familj och grannar som förlorar sina jobb.

Eftersom nedskärningar gjorts inom de flesta jobbområden innebär det att kompetensen på arbetsmarknaden nu är hög och att allt fler tävlar om färre antal jobb. Hur kan du som jobbsökare då sticka ut ur mängden av ansökningar? Vi visar dig 4 olika sätt som visa vägen till nästa jobb.

Överväg deltidsjobb och vikariat

Även fast dina långsiktiga möjligheter kan vara begränsade, är det värt att vidga din syn på de jobb du letar efter. Då färre arbetsgivare rekryterar långsiktigt just nu kan det därför vara värt att överväga kortsiktiga arbeten inom industrier med hög efterfrågan. Du blir fortfarande en position rikare och kan bygga vidare på dina färdigheter, samtidigt som du hämtar hem en lönecheck.

Skapa ett konkurrenskraftigt och uppdaterat CV

Att skriva ett CV som visar upp dina färdigheter och andra prestationer är viktigt för alla jobbsökare. Se till att ditt CV är personligt utan att vara privat och är skrivet specifikt för det jobb du söker. Du vill visa upp dina prestationer på ett kortfattat sätt, så var inte för långrandig för att få med allt du gjort. Fokusera på de egenskaper du har som jobbet du söker kräver.

Kompetensutveckla och använd överförbara färdigheter

I vissa fall ger ekonomiska nedgångar möjlighet till fortsatt utbildning och utveckling. Spendera därför tid med att ta onlinekurser och utbildningar för att stärka ditt CV. Du kan även identifiera färdigheter du har som kan användas i ett annat yrke om efterfrågan i din bransch inte är hög just nu.

Använd en jobbsajt

När du laddar upp ditt CV på ett jobbsajt kan det ses av hundratals företag som vill hitta kandidater och bygga sin talangpool. Ansöker du till ett jobb och sätter upp en mailbevakning gör det även att du får rekommenderade jobb som matchar din kompetens och dina intressen skickade direkt till dig när de blir tillgängliga, utan att du måste leta upp dem själv.

Lycka till önskar vi på CareerBuilder! Just nu hittar du även tusentals lediga jobb att ansöka till, kanske även ditt nästa?

Du kanske även är intresserad av: