Under rådande förhållanden har många företag tvingats fatta tuffa beslut som har konsekvenser för alla anställda, men där de som är timanställda har drabbats hårdast. Vad händer till exempel med dem som arbetar inom områden som hotell och restaurang, där det inte går att jobba hemifrån?

Vi ger dig fyra tips som du bör tänka på när du letar efter ett nytt eller ett ytterligare arbete som kan underlätta för en arbetsförlust eller timminskning.

1. Använd tidigare kunskaper

Om din huvudsakliga inkomstkälla är att servera, städa eller ett annat arbete på en fysisk plats, kan du leta efter möjligheter där du kan använda samma färdigheter, men i ett annat jobb. Har du ofta kundkontakt? Då kanske kundservice eller callcenterjobb kan vara passande för dig som en tillfällig lösning. Om du vill ändra på din nuvarande jobbsituation bör du använda dig av kunskaper som du redan utför dagligen, men se över hur du kan använda dem i ett annat yrke.

2. Leta efter möjligheter inom gigekonomin

Det finns många arbetsgivare som vill använda eller redan använder personal som jobbar på distans, allt ifrån frilansdesigners till konsulter. Fundera över hur dina kunskaper kan vara användbara för företag som jobbar på distans eller i kortare uppdrag. När fler arbetar hemifrån och de flestas vardag ändrats, kommer till exempel tjänster för mat- och livsmedelsleverans att öka och därmed generera fler jobb.

3. Sätt nya ord på dina kunskaper 

Vad har du gjort tidigare som kan vara attraktivt för en ny arbetsgivare? Anställande chefer har gått ifrån att strikt rekrytera baserat på tidigare tjänster, men vill nu se hur kandidater beter sig i en viss situation. Tänk till exempel på vad du har lärt dig i tidigare roller och hur du arbetade för att slutföra projekt. Beskriv dina erfarenheter genom att hitta liknelser till ett tidigare jobb och koppla ihop det med varför du vill ansöka till ett visst jobb som skiljer sig ifrån ditt nuvarande.

4. Hitta möjligheter i tillväxtbranscher

Gör research och se vilka branscher som har hög tillväxt och som därför ständigt letar efter anställda. Eller försök hitta branscher som har stor efterfrågan på grund av virusutbrottet. Just nu söker företag till exempel efter lastbil-och truckförare, sjuksköterskor, ingenjörer och personal inom IT.

Är det dags att söka till nästa nya jobb? Du hittar som vanligt tusentals lediga jobb på CareerBuilder.se, kanske tar du ditt nästa steg i karriären idag?

Du kanske även är intresserad av: