En anställningsintervju är ett möte med yttersta syfte att utröna om du och den arbetsgivare du träffar är en bra match för varandra. Arbetsgivaren, eller rekryteraren, kommer att ställa många frågor till dig för att få en känsla för din tidigare bakgrund, vem du är som person och vad som motiverar dig. Samtidigt är det viktigt att du som kandidat får en bra och tydlig bild av företaget, hur organisationen ser ut, vilken företagskultur som finns och så vidare. Därför är det viktigt att även du ställer frågor på din anställningsintervju. Dessutom förväntar sig många rekryterare att de kandidater som verkligen är intresserade av jobbet kommer att ställa frågor. Ett tips är därför att förbereda ett antal intervjufrågor som du tar med dig till varje anställningsintervju.

Här tipsar vi om 5 intervjufrågor som du som kandidat kan ställa på din nästa anställningsintervju:

”När jag gjorde research om (företagsnamn) noterade jag att (något intressant som du uppmärksammat). Kan du berätta mer om det?”

Här visar du dels att du gjort din hemläxa, att du gjort research innan anställningsintervjun, och dels att du är mån om att ta ett informerat beslut gällande din karriär. Den här frågan kan även vara en bra samtalsstartare då arbetsgivare ofta gärna berättar om till exempel kommande produkter, innovationsprojekt, expansion till nya länder och så vidare.

”Vilka utmaningar ni inför de kommande året/åren?”

Svaret på den här frågan ger dig troligtvis en bild av företagets marknadsposition och hur bra, eller mindre bra, det går för företaget. Här visar du samtidigt att du är genuint intresserad av företaget och dess kommande utmaningar. Det kan till exempel vara så att företaget står inför en spännande expansion till en ny marknad, vilket är ett ypperligt tillfälle för dig att flika in och berätta att du är ”intresserad av att vara delaktig i den resan och säkert kan vara behjälplig i och med att du har erfarenhet från…”

”För mig är det viktigt att trivas bra på min arbetsplats och undrar därför – vad är det som gör att du trivs bra på (företagsnamn)?

Den här frågan kommer troligtvis att ge dig en ”bakom kulisserna-bild” av hur det är att jobba på företaget och hur företaget jobbar med trivsel, företagskultur och kanske även personalutveckling. Detta är ett ypperligt tillfälle att lära känna arbetsgivaren och kulturen på ett mer mänskligt plan, något som ibland kan vara svårt genom mer svävande, generiska karriärsidor.

”Hur ser karriärmöjligheterna ut hos er?

Genom att ställa den här frågan kan du både få en bild över de olika karriärmöjligheter som finns på företaget, om det finns några, samtidigt som du kan visa för rekryteraren att du är ambitiös och intresserad av att göra karriär på företaget.

”Vad är anledningen till att ni rekryterar en (jobbtitel) just nu?”

Svaret på den här frågan kommer att ge dig en känsla för om det går bra för företaget och de växer och behöver rekrytera fler personer för att möta sina kunders behov, eller så kanske företaget har hög omsättning på personal (vilket ofta inte är positivt).

Lycka till på anställningsintervjun!