Hur vet man om man inne i en temporär svacka eller om det är dags att byta jobb? Vi ger dig 5 tecken på att det kan vara dags att se sig om efter en ny karriärutmaning.

1. Du är uttråkad på jobbet

Det är viktigt för din personliga utveckling – och därmed även din karriärutveckling – att du känner dig motiverad och att du lär dig nya saker som hjälper dig att avancera i din karriär. Om du känner dig uttråkad på jobbet varje dag och att du står och stampar i karriären så är detta ett orosmoln som du bör fundera över.

Prata med din chef och berätta att du känner att du stagnerat i din karriärutveckling. Tillsammans kanske ni kan modifiera din nuvarande roll för att den ska kännas mer utvecklande. Om inte, så kanske det är dags att se dig om efter något nytt.

2. Du kommer inte nå dina karriärmål 

En viktig anledning till att man tar ett visst jobb är för att det ofta är en språngbräda mot ett långsiktigt karriärmål. Om detta inte är fallet så behöver du komma på banan igen. Känns det som ditt nuvarande jobb inte kommer att hjälpa dig att nå ditt mål eller känns det som att din arbetsbeskrivning har förändrats sedan du tackade ja till jobbet? Om du inte kan se att ditt ursprungliga karriärmål är uppnåeligt längre så kan det vara dags att tänka om och hitta ett jobb som tar dig dit du vill.

Se över vilka karriärmöjligheter som finns internt på företaget, alternativt vilka kurser eller utbildningar som arbetsgivaren kan hjälpa till med för att hjälpa dig att nå ditt mål.

3. Du trivs inte med företagskulturen

Även om din roll och dina ansvarsområden står för en stor del av hur du trivs på jobbet så är företagskulturen kanske minst lika viktig. Det kanske är så att företagskulturen har förändrats sedan du började på företaget, eller så kan det vara så att du själv har förändrats som person – vilket i sin tur kan leda till att du och företaget glider ifrån varandra.

Även här kan det vara läge att lyfta frågan med din chef. Kanske finns det möjlighet för dig att bli mer delaktig i kulturfrågor på företaget och på så sätt påverka din egen situation? Eller har du och företaget glidit ifrån varandra så pass mycket att det är dags att gå vidare?

4. Du trivs inte med chefen

Du behöver inte vara bästis med chefen. Ni behöver inte ens vara kompisar. Men ni behöver ha en fungerande relation på jobbet. Mycket av din framgång på jobbet och din karriärutveckling beror på din relation med chefen och om relationen känns som en återvändsgränd så är det dags att antingen ta tag i situationen eller om det inte går, gå vidare.

5. Ditt jobb gör dig sjuk

Om ditt jobb påverkar din fysiska eller mentala hälsa och du ofta är sjuk, sover dåligt eller om du känner dig stressad på jobbet och allt för ofta ”tar med dig jobbet hem” så är det dags att göra något åt situationen. Det kan kännas jobbigt att göra en stor förändring och börja se dig om efter något nytt, men din hälsa och ditt privatliv kommer att tacka dig.

Hur mycket av detta stämmer in på dig? Är det dags att ta nästa steg i karriären?

Passa på att läsa våra vidare i bloggen där vi delar med oss av mängder av tips för din karriär, kanske behöver du hjälp med ditt CV? Glöm inte heller att kika in på CareerBuilder.se – vi har tusentals spännande jobb i hela Sverige, kanske hittar du ditt nästa där?