Det är ingen hemlighet att rekryterare idag inte lägger särskilt mycket tid på ett CV eller personligt brev innan de tar beslut om en kandidat är aktuell för ett jobb. Vi pratar sekunder, inte minuter.

Det är därför oerhört viktigt för dig som söker jobb att snabbt nå fram till rekryteraren med och förmedla vem du är, varför du är perfekt för jobbet och varför du vill jobba på just det företaget. Samma gäller på anställningsintervjun – det gäller att nå fram till intervjuaren snabbt, effektivt och utan allt för många omskrivningar. En effektiv inövad så kallad ”elevator pitch” kan hjälpa dig med det.

En elevator pitch är ett amerikanskt koncept där man kan tänka sig ett fiktivt scenario där du står vid hissen (elevator) på bottenvåningen i ett höghus där din drömarbetsgivare har sitt kontor. Precis när du kliver in i hissen så kliver även VD:n för din drömarbetsgivare in i hissen med dig. Nu till utmaningen: Vad skulle du säga till VD:n för att säkra ett möte eller en intervju med honom?

Här följer 5 tips för hur du lyckas med att sälja in dig själv innan hissdörrarna går upp:

Fokus

Hela poängen med din elevator pitch är att vara kortfattad, konkret och relevant, så det finns inget utrymme för att sväva ut. Se till att behålla fokus, var relevant och håll dig till ämnet och förmedla din inövade elevator pitch på ett övertygande sätt.

Skynda långsamt

Med tanke på att du endast har 20-30 sekunder på dig innan hissen har nått översta våningen är det lätt att bli stressad, prata för snabbt och försöka klämma in så mycket information som möjligt på den korta tiden. Studier visar dock att personer som pratar långsamt och samlat inger mer förtroende och självsäkerhet. Öva därför genom att klocka dig själv samtidigt som du saktar ner dina ord/minut.

“Hjälp mig att hjälpa dig”

Din elevator pitch ska självklart handla om dig, men en riktigt effektiv elevator pitch handlar lika mycket om företaget och vad du har att erbjuda dem. Berätta hur dina tidigare erfarenheter och kunskap kan hjälpa dem att lösa en aktuell utmaning, hjälpa dem att bli mer lönsamma eller varför inte berätta kortfattat om liknande företag du hjälpt i din tidigare karriär.

Anpassa pitchen och var unik

Om du vill bli ihågkommen av VD:n gäller det att anpassa din pitch till företaget och samtidigt berätta din historia på ett unikt sätt. Om din pitch känns som en direkt copy/paste från en googling på ”hur man gör en effektiv elevator pitch” är det sannolikt att mottagaren har ”hört den förut” och inte lägger dig på minnet.

Öva, öva, öva…och öva lite till!

Det kan verka motsägelsefullt att ha en inövad pitch som samtidigt ska vara anpassad och unik, men att ha en anpassad pitch och att öva på hur du pratar om dig själv är inte nödvändigtvis samma saker. Hitta ett par olika nyckelpunkter som du övar in och alltid pratar om i din elevator pitch. Öva även på att improvisera och anpassa dessa nyckelpunkter utefter den arbetsgivare du träffar. Ett bra tips är att öva framför spegeln eller öva med en vän. Var öppen för konstruktiv feedback och testa att spela in din pitch så att du kan lyssna tillbaka och säkerställa att samtalstakten är bra och att du låter både relevant och självsäker. Var även säker på att du kan prata om mer teknisk/specifik kunskap på ett naturligt, icke-tekniskt sätt

PS. Kom ihåg att förmågan att kunna leverera en effektiv, säljande och samtidigt naturlig pitch kommer med stor sannolikhet att vara till både i ditt jobbsökande och genom hela din karriär, på affärsmöten, i officiella sammanhang men även i privata sociala sammanhang. Med andra ord, det är en investering i tid och energi som är väl värd mödan.

Nu när du har fått stenkoll på hur du kan presentera dig själv på ett snabbt och effektivt sätt i ett möte eller på en intervju, varför inte kolla in vilka spännande lediga jobb som finns ute just nu? Här hittar du lediga jobb i Stockholm, Göteborg, Malmö, Örebro, Jönköping och i hela Sverige.

Lycka till!