TÄNK PÅ FÖLJANDE
» Ät inte eller drick inte under intervjun, även om du sitter på andra sidan luren så märks det.
» Låtsas inte att du förstår en fråga om du inte gör det. Det blir bara genant om du försöker svara på en fråga du inte förstår.
» Ljug aldrig! Det genomskådas.

Hur kan jag förbereda mig inför samtalet?

1. Anpassa dig efter vem du pratar med, men inte utanför de gränser för vad du kan stå för. Det finns ingen poäng i att låtsas vara en clown, om du egentligen är en kamrer.

2. Företag använder en personlig intervju för att hitta sina original eller guldkorn. Likadant används telefonintervjun. Därför är det viktigt att inte hamna i en ”stöpt form” där du låter likadant som alla andra. Det är nämligen minst lika viktigt hur du säger något som vad det är du säger.

3. Förbered dig som om du ska gå på en riktig intervju. Gå upp, duscha, borsta tänderna och sätt dig vid skrivbordet eller vid köksbordet innan du ringer eller innan du ska bli uppringd. Ligger du i soffan i morgonrock och med radion på, riskerar du att bli ofokuserad och jag lovar, det hörs.

4. Om du blir uppringd på mobiltelefonen eller om du inte kan prata ostört, be att få återkomma och glöm inte att ta namn, företag och direktnummer till den som ringde.

5. Ställ motfrågor och våga ifrågasätta det rekryteraren säger. Det visar att du är intresserad, vill veta mer och vill få reda på varför företaget arbetar på det sätt som det gör.

6. Om du har lätt för att bli nervös inför en intervju, gör något som du vet får dig att slappna av. Kör ett träningspass, ta en promenad eller shoppa. Det behöver heller inte vara fel att säga till intervjuaren att du är lite nervös. Det kan till och med vara lite charmigt.