I en undersökning som CareerBuilder genomfört frågade vi svenska arbetsgivare vad som påverkar deras bild av kandidater mest negativt. Här bjuder vi på 6 enkla tips som med största sannolikhet säkerställer att du inte får jobbet.

Du som istället vill vara säker på att du lyckas med ditt jobbsökande och landa drömjobbet, bläddra ner, så bjuder vi på smarta tips till dig också.

6 enkla tips för dig som vill klanta till din jobbansökan och anställningsintervju:

1. Verka ointresserad på anställningsintervjun

Om du verkligen vill klanta till din anställningsintervju så ska du se till att verka ointresserad. 72% av de arbetsgivare som svarade på undersökningen tyckte att detta var det som påverkade deras bild av kandidater mest negativt.

2. Ljug

6 av 10 arbetsgivare ansåg att känslan av att en kandidat talar osanning hade en viktig påverkan på intrycket av kandidater, och inte i positiv riktning då.

3. Svara i mobilen under intervjun

4 av 10 arbetsgivare tyckte, så klart, att detta gav ett negativt intryck.

4. Tala negativt om din tidigare arbetsgivare

Ett annat hett tips för dig som inte vill lyckas på anställningsintervjun är att prata i negativa ordalag om din tidigare arbetsgivare. Det ansåg 26% av arbetsgivarna.

5. Stavningskontrollera inte ditt CV eller personliga brev

Om du inte ens vill gå på anställningsintervju så är ett annat tips att inte arbeta igenom- eller stavningskontrollera ditt CV. 1 av 4 arbetsgivare tyckte att ett slarvigt CV hade en negativ påverkan på första intrycket.

6. Sist men inte minst: Kom för sent! 

Se till att komma för sent. 25% av svenska arbetsgivare tycker att det är så pass viktigt att man kommer i tid till anställningsintervjun att detta påverkar helhetsintrycket av dig som kandidat negativt.

Om du istället är en av de som vill göra ett bra intryck och lyckas på anställningsintervjun, här följer några snabba tips till dig:

1. Ställ frågor på anställningsintervjun

Arbetsgivare vill veta att du är genuint intresserad av företaget och jobbet. Här hittar du tips på bra intervjufrågor.

2. Öva in en bra, effektiv så kallad ”elevator pitch

På så sätt kan du ge ett starkt första intryck när arbetsgivaren ber dig att berätta om dig själv och varför du är rätt för jobbet.

3. Se till att hamna högst upp i CV-högen

Sökordsoptimera ditt CV och hamna högst upp i listan när arbetsgivaren söker efter kandidater.