”Vem är jag? Vart vill jag?”

Precis som för säljaren som vi använde som exempel i Del 1 är förberedelser och en tydlig plan A och O för framgång i jobbsökandet. En viktig del i dessa förberedelser är att göra en självanalys och fundera på frågor som: vem du är, vilka dina starka sidor är, varför en arbetsgivare borde anställa dig framför någon annan lika kvalificerad kandidat, och vart du vill komma i karriären? Vart ser du dig själv om 5 år?

Den sista frågeställningen; ”vart ser du dig själv om 5 år?” kan låta som världens klyscha, men kommer med stor sannolikhet att dyka upp på en intervju i någon form. Det är även en bra frågeställning att ställa sig själv för att utröna hur karriärtrappan ser ut. Det jobbet som du söker nu, är det där du vill vara om 5 år, eller vill du vidare i karriären? Hur ser slutmålet ut?

Fundera även på vilka intressen du har och hur dessa kan hjälpa dig att hitta ”rätt jobb”? Samma gäller för utbildningar och kvalifikationer, tidigare erfarenheter.

Ett annat område som är viktigt att fundera på är dina arbetstider. Är du ok med att jobba övertid, eller behöver du kunna passa vissa tider, som att hämta på förskolan till exempel?

Sist men inte minst är det viktigt att fundera på vilken typ av arbetsplats du vill jobba på och vilken typ av chef du vill jobba för? Hur ser din idealiska företagskultur ut? Vill du jobba för ett toppstyrt företag där du inte får/behöver ta beslut, eller vill du jobba mer självständigt i en platt organisation där det är mer ”högt i tak” och du får driva dina egna projekt framåt?

Genom att fundera över dessa frågeställningar kommer du att kunna få en klarare bild över vart du vill i karriären och vilken typ av arbetsplats som passar just dig bäst, samtidigt som det är bra att fundera över svaren på dessa ibland klyschiga frågor eftersom att du ”i skarpt läge” på en intervju kommer att kunna känna dig tryggare i dina svar och ge intrycket av att du tänkt igenom dina svar noga.

I Del 3 i serien ”Smartare Jobbsökande”:
Var hittar man de lediga jobben?