Har du fortfarande semester eller har du hunnit avsluta första jobbveckan efter semestern? Oavsett vilket har vi på CareerBuilder.se samlat ihop sju filmer med karriärtema för dig som ska in i arbetslivet igen. Kanske hittar du inspiration kring vad du vill göra i din karriär eller kanske vad du INTE vill göra i din karriär?

The Pursuit of Happyness

Baserad på en sann historia om en investeringsmäklare som visar att det med beslutsamhet och viljestyrka går att gå långt med rätt motivation och karriärmål. I detta fallet vill Will Smiths karaktär göra livet bättre för sin son. Filmen visar även en del säljtekniker för dig som är intresserad av att lära dig det. Du får även följa med på en oväntat ärlig arbetsintervju som visar på vikten av att vara sig själv.

Djävulen bär Prada

Det finns ledare och så finns det chefer. Det senare avbildas i denna film i form av en syrlig och krävande chefredaktör på ett modemagasin. Du får följa dennes assistent och se hur hon blir nedtryckt av sin chef. Filmen väcker tankar kring professionella ambitioner och vad vi är villiga att göra för att imponera på våra överordnade.

Up in the air

Att bli avskedad är inte roligt för den det drabbar, men i denna film får inblick i andra sidan. Du får följa George Clooney i rollen som HR-konsult som arbetar med ”termination services” professionellt. Filmen kan få dig att ifrågasätta om ditt jobb får dig att bli någon som du inte gillar och visar dessutom att det aldrig är för sent för att förändras.

Spotlight

Är du intresserad av journalistik, maktmissbruk och gillar filmer med underdog-känsla? Spotlight handlar om tidningen Boston Globes grävande journalister som undersökte berättelser om sexuella övergrepp av lokala katolska präster och möter motstånd från alla håll och kanter. Filmen vann dessutom två Oscars.

Office space

Jobbar du på ett kontor kommer du förhoppningsvis INTE känna igen dig. Denna 90-talsklassiker driver med hur livet i ett amerikanskt kontorsbås kunde se ut och hur det känns att vara fast mitt i en hierarkisk organisationsstruktur. Det du kan ta med dig är hur viktigt det är att hitta ett jobb med mening och där du känner dig nöjd.

Jerry Maguire

Du kanske har hört någon säga ”Show me the money”? Det kommer troligen från denna films ikoniska scen där det upprepas flertalet gånger i varierande volym. I filmen spelar Tom Cruise en framgångsrik sportagent som avskedas efter ett moraliskt kval. Med sig tar han sin enda kvarvarande klient och sin sekreterare för att bygga sin egen agentur. Kanske väcks en idé om att starta eget eller om att bygga ditt egna varumärke?

Wall Street

Missade du det glada 80-talet då finansvalpar härjade? Du får följa en ung och hungrig börsmäklare som är villig att göra allt för att nå toppen, även om det inte innebär att hålla sig på rätt sida om lagen. Även denna film kommer med ett motto, ”greed is good”, vilket är talande för hela filmen, men kanske inte det bästa på en arbetsplats.


Har du blivit inspirerad i din karriär efter att du sett en film? Eller vill du kanske hellre vara med i en film själv?

Här hittar du alla våra lediga jobb och här hittar du jobb med film-tema.