Att vara nervös inför en anställningsintervju är helt normalt – därför är det bra att hitta sätt att hålla nerverna under kontroll så att du kan fokusera på att göra ett så bra första intryck som möjligt.

I denna artikel bjuder vi på sju sätt som kan hjälpa dig att lugna nerverna innan en viktig anställningsintervju:

1. Var påläst och förberedd

Det finns inget bättre sätt att förbereda för en anställningsintervju än att vara påläst om företaget som du ska träffa och samtidigt vara förberedd på de frågor som troligtvis kommer att ställas på intervjun.

För att göra en snabb research om företaget – studera företagets webbsida med fokus på Om oss, Karriär och Nyheter (eller liknande) för att få en bild av företaget storlek, värderingar, vilka olika karriärmöjligheter som finns, vilken  kultur som finns på bolaget, vilka några av företagets nyckelpersoner är och sist men inte minst – vad som är nytt på företaget i form av nya produkter, företagsförvärv, expansionsplaner med mera.

För att förbereda dig på vanliga intervjufrågor, kolla in den här listan på intervjufrågor som arbetsgivare vill att du ska ställa och öva sedan på att svara på frågorna tillsammans med en vän eller någon i din familj. Att rollspela och att hantera följdfrågor eller invändningar kommer att resultera i att du känner dig mer självsäker och bekväm med rekryterarens frågor.

2. Bestäm din klädsel i god tid innan intervjun

Förbered din outfit ett par dagar innan intervjun och säkerställ att den är både ren och välstruken för att undvika sista-minuten-panik innan du ska iväg och träffa företaget. Att känna dig bekväm och snygg i dina kläder är viktigt för självkänslan och kommer att göra så att du ger ett mer självsäkert och samtidigt mer professionellt intryck.

3. Gå igenom din checklista kvällen innan intervjun

Troligtvis har du förberett en checklista på saker som du ska ta med dig eller göra innan intervjun. Gå igenom listan och säkerställ så att du har stenkoll. Har du skrivit ner dina frågor till rekryteraren? Har du putsat skorna? Har du skrivit ner och dubbelkollat adressen som du ska till, hur du tar dig dit kommunalt och hur länge det tar?

4. Slappna av och hitta ett bra flow

Oavsett om det handlar om att meditera, köra ett yoga-pass, springa, lyssna på din favorit-playlist eller bada bubbelbad – försök att slappna av och hitta ett bra flow innan din arbetsintervju. Se även till att gå och lägga dig i god tid så att du är utvilad och fräsch.

5. Öva på ”power poses”

Ett tips för att framstå som självsäker även när man är nervös, som man ofta är på en anställningsintervju som sagt, eller självförtroendet vacklar är att använda kroppsspråk och hitta så kallad ”power poses”. Psykologen Amy Cuddy berättar mer om dessa i hennes TED Talk.

6. Kom i god tid

En av de saker som du kan ha full kontroll över när det gäller att lyckas på anställningsintervjun är att helt enkelt komma i god tid. Budgetera din tid så att du har ”råd” att missa en eller två bussar och så att du hinner registera dig i receptionen minst 10 minuter innan intervjun ska börja. Att vara punktlig är ett sätt att visa att du tar ansvar och att du respekterar andras tid. Samtidigt ger du dig själv lite tid att hänga av dig, samla dig, kolla frisyren, ta några djupa andetag och en kopp kaffe.

7. Sätt saker och ting i perspektiv

Det kan verka som att det jobbet som du ska intervjua för är ditt drömjobb och det enda jobb du vill ha – men tänk på att det finns många andra spännande jobb där ute. Ibland hundratals eller tusentals lediga jobb. Genom att sätta saker och ting i perspektiv och tänka att du inte står och faller med just den här intervjun kan du minska pressen på dig själv och därmed sannolikt prestera bättre på intervjun.

Lycka till på din nästa anställningsintervjun!