Har du blivit frustrerad av att det tar lång tid att få ett jobb? Att hitta ett jobb är inte alltid enkelt och kan dra ut på tiden. Ju längre tid det tar, desto mer frustrerad kan du känna dig. Vi på CareerBuilder.se vill därför ge dig tips om hur du håller dig motiverad i ditt jobbsökande. Här är våra 7 bästa tips som hjälper dig på (den ibland långa) vägen fram till ditt nästa jobb.

Schemalägg aktiviteter

Skapa en tydlig struktur för din dag och vecka så att du gör aktiviteter vid bestämda tider. Till exempel kan du avsätta tid på morgonen för att hitta lediga jobb inom din bransch, till exempel på en jobbsajt som CareerBuilder.se. Planera även in tid för att söka jobben. Efter lunch kan du nätverka med andra människor på professionella nätverkssajter. Eftermiddagen kan du spendera med att leta efter företag som intresserar dig och att skicka spontanansökningar.

Byt taktik

Om sättet du söker jobb på inte fungerat hittills, kan det vara bra att ändra taktik för att se om det ger bättre resultat. Har du bara sökt jobb på lediga annonser online? Testa att kontakta företag du tycker är intressanta direkt. Har du använt liknande CV och personliga brev till alla ansökningar? Gör om texten och använd nya mallar. Har du undersökt alla möjligheter i ditt nätverk? Både tidigare kollegor, studiekamrater, vänner och familj? Försök att hitta nya sätt att söka jobb på som du inte testat tidigare.

Underhåll dina kunskaper

Om du varit jobbsökande under en längre tid än vad du hoppats är det bra att fortsätta vara så aktiv som möjligt i sitt yrke. Fortsätt att göra vad du tidigare gjorde professionellt, till exempel genom att frilansa, volontärarbeta, blogga, studera eller vidareutbilda dig. Fortsätt helt enkelt att låta dina färdigheter växa. Om du är programmerare – skriv program med öppen källkod. Om du är designer, fortsätt skapa. Om du är en författare, fortsätt skriv.

Var fysiskt aktiv

Fysisk aktivitet ger många psykiska hälsoeffekter. Bland annat minskar det stress, lindrar ångest och förbättrar dina prestationer. Om du är på bra humör leder det också till en mer positiv inställning till ditt jobbsökande. En fysisk aktivitet kan vara allt ifrån en kort promenad till en tung session på gymmet. Gör vad du känner är bra för dig just för dagen.

Ta extern hjälp

Ibland behövs vägledning av någon utifrån för att komma tillbaka på rätt spår i sitt jobbsökande. Har du sökt jobb via ett bemanningsföretag finns ofta rekryterare som kan visa dig nya möjligheter som du kanske inte har tänkt på tidigare. Även Arbetsförmedlingen och fackförbund kan hjälpa till med coachning för dig som vill få nya perspektiv.

Fråga om feedback

Om du ofta får komma på jobbintervju, men utan att få ett erbjudande kan det bero på något du säger eller gör i intervjun, eller om du inte gör det. Fråga din intervjuare om ärlig feedback efter du fått besked om att du inte gått vidare i en process. Det kan ge dig en uppfattning om vad arbetsgivare letar efter i branschen. Du kan också få förståelse om varför du inte levde upp till tjänstens krav, så du kan göra bättre ifrån dig nästa gång.

Ta en paus

Ibland ger en paus från jobbjagande utrymme för att omvärdera och tänka på vad man kan göra annorlunda. Att vara oproduktiv kan därför ibland vara det mest produktiva steget man kan ta. Så ta en kort semester från jobbletande för att ladda batterierna och kom tillbaka starkare än innan.

Lycka till önskar vi på CareerBuilder.se!