Som arbetssökande måste man vara otroligt flitig på att söka jobb. Som arbetsmarknaden ser ut idag får man inte vara så begränsad i sitt sökande men heller inte sätta upp orealistiska mål. Med detta menar jag att man kanske får se sig omkring i närliggande län eller kommuner. Men man kan inte ha ett långsiktigt tänkande att man ska jobba i en stad kanske 30 mil ifrån sitt eget hem. Det kanske kan vara en idé kortsiktigt men absolut inte långsiktigt om du nu inte är beredd att flytta. Många tror att arbetsförmedlingen ställer krav på att söka över hela landet. Visst, de frågar dig vid ditt första möte om du har hinder att söka över hela landet men det är ju inget de kräver. Ser de att du är villig att söka jobb och att du kanske även söker utanför ditt område med kanske 10 mils radie så är dom nöjda. Det gäller med andra ord att vara aktiv i ditt sökande.

Som jag skrev i mitt tidigare inlägg så tog jag examen från Entreprenörskolan i Augusti och kan även skriva Butikschef på mitt visitkort. Sen dess har jag sökt ca 70 jobb. När jag säger den siffran till vissa av mina nära som är arbetslösa säger de: ”70 jobb? Var har du hittat dom?”  Antagligen via jobbsajter, AF och nischade jobbsajter. Det finns hur mycket som helst. Arbetsförmedlingen säger att dom ska komma med förslag när passande arbete dyker upp. Jag har fått 3 anvisningar från arbetsförmedlingen sen augusti månad. Då kanske ni förstår att det är dig det hänger på som arbetslös och inte arbetsförmedlingen som många pratar ner och tycker att dom inte gör sitt jobb. Jag kommer att gå in mer på hur man är aktiv i sitt sökande. Det är ju inte bara att sitta hemma vid datorn och söka utan det finns givetvis andra sätt.

Det jag till slut vill komma till är att jag då sökt 70 jobb men aldrig kommit på intervju. Hur är det möjligt? Ja, den frågan har jag ställt mig många gånger och min arbetsförmedlare samt min jobbcoach är lika förvånade som jag. Det svar jag fått från många av dessa arbetsgivare jag sökt hos är att vi varit allt mellan 600 – 1200 sökande på EN TJÄNST!  Med den siffran är det inte så konstigt att man inte syns. Så det gäller även att sticka ut på ett bra sätt. Men hur gör man det?

Jag har anammat detta och ger er här lite tips:

När du skriver ditt CV kan du dela in och göra en förslagsvis röd markering mellan arbetslivserfarenheter, utbildninger, personliga egenskaper och övrigt.  Rött lyser och gör att du drar uppmärksamheten till dig. Jag själv gjorde om mitt CV igår och gjorde en avdelare på ca 0,5 cm bred rand mellan alla delar i mitt CV. Jag förkortade även mitt CV. Jag har gått 12 stycken utbildningar i ett gemensamt område. Jag gjorde så att jag slog ihop alla och skrev några få rader vad dessa utbildningar och åren innehöll. Såg stor skillnad på CV när jag kikade närmare. Förut såg det hur plottrigt ut som helst och dessa utbildningar tog upp nästan ett helt A4. Nu kanske jag har förbättrat mina chanser till att komma på intervju 🙂 Vem vet?

Detta var lite tips men det här ämnet med hur man söker jobb, CV samt personligt brev kommer jag dela med mig mer av.  Så håll utkik!

Ta hand om er tills nästa blogginlägg // Susanne