I de flesta intervjuer ställs frågan om vilka prestationer som uppnåtts. Vad har du egentligen åstadkommit för resultat, nytta och mervärde.
Det är kanske lätt att rada upp ett antal mätbara ekonomiska resultat, lite knepigare när det är några kvalitativa värden du skapat, sånt som är svårare att mäta.
Många fyller sina CV:n med punkter av prestationer i olika former. Företag och organisationer vill ju ofta ha högpresterade personer med dokumenterat resultat. Men om du inte har ett jobb eller erfarenhet där detta är så tydligt, vad gör du då?
Ibland synar intervjuaren vad som ligger bakom resultatet och kanske mer sällan än man tror men det blir mer och mer vanligt att ta reda på vad som skapat resultatet.
Jag har de senaste åren, när jag intervjuat människor för en position, alltid bett personen att berätta vad det var som skapade resultatet, vilka som var inblandade och hur personen gick tillväga för att uppnå allt detta. Jag har då, i ganska många fall inte fått så många detaljerade svar. Kanske för att resultatet var ett teamarbete, eller för att person faktiskt inte var ensam om att göra jobbet, eller för att insatsen helt enkelt inte var så utmärkande. Men… det kan också handla om att man faktiskt inte vet, eller aldrig har funderat på vad som egentligen låg bakom det hela.
Att fundera ut varför saker går åt pipan, ja det gör många, men att fundera vad som gick rätt är det förvånansvärt få som gör.
Det sägs att framgångsrika personer har en process som de följer och arbetar efter i det de gör. De ändrar och utvecklar processen, men det finns en struktur i hur det går tillväga.
Det är inte lätt att sätta fingret på vad det är du gör, men ett råd är att börja tänka på det.
Beskriv hur de olika händelserna gick till, vad de ledde till och vad du själv bidrog med i varje del. Kanske upptäcker du att du gjort mer än du tidigare insett.
Oavsett, är det viktigt att kunna beskriva vad du gjort och hur du gick tillväga. Om inte annat träna för eller i nästa uppdrag.
För det är mycket mer intressant att veta hur du har reflekterat över vad du gör och vad du gjort. Då vet du också vad du kan göra bra igen och vad du ska undvika. Samtidigt kan en potentiell arbetsgivare lättare se varför just du är den rätte och du kan ta tempen på din kommande arbetsgivare på ett bättre sätt.
En person som har en idé om hur han eller hon löst olika utmaningar är alltid mer intressant att anställa och jobbet blir också mer intressant för dig.
Marika Skärvik,
VD PerformancePotential
www.performancepotential.se