En ny undersökning från CareerBuilder.se visar att tre av tio arbetsgivare anser att deras anställda är mer produktiva idag än innan den ekonomiska krisen

 -Karriärexperten erbjuder tips för att förhindra utbrändhet i samband med

hög arbetsbelastning på jobbet-

 STOCKHOLM, 5 Oktober, 2011 – Medan arbetsgivarna är nöjda med den ökade produktiviteten i sin organisation, inser de att de kan vara på väg mot ett större problem… De anställda blir utbrända. En ny undersökning från CareerBuilder.se, utförd på fler än 100 svenska företagsledare, visar att tre av tio (32 procent) av arbetsgivarna anser att deras anställda är mer produktiva idag än före den ekonomiska krisen. Samtidigt menar 17 procent av de tillfrågade att deras anställda upplever sig vara utbrända.

 ”Lågkonjunkturen ökade anställdas arbetsbelastning och de tvingades därmed öka sin produktivitet, trots att arbetsgivarna tvingades minska sin personalstyrka”, säger Jorge Vasquez, Managing Director på CareerBuilder Nordic. ”Att öka produktiviteten med ett mindre antal anställda är ett tecken på en smidig organisation, det är dock inte rimligt att sådana nivåer hålls för evigt. Arbetsgivare och arbetstagare behöver arbeta tillsammans för att förebygga att stress förvandlas till utbrändhet.

 Om anställdas prestationer är sämre nu för tiden som ett resultat av dagens stress och utbrändhet, rekommenderar Vasquez följande steg för hur de kan avlasta sig själva:

 Säg nej när du har möjlighet

Anställda, särskilt de som är rädda för att förlora sina jobb, tar ofta på sig för mycket och det slutar med en att-göra-lista som ingen människa kan klara av. Lär dig att säga nej när du omöjligt hinner med ytterligare uppgifter.

 Prata med din chef

Den här kan vara lättare sagt än gjort, men de flesta chefer vill att deras anställda ska vara lyckliga och göra ett bra jobb. Om du utför arbete som egentligen är menat för två (eller flera) personer och du känner att du är på väg att gå in i väggen, låt din chef få veta det. Gnäll och klaga inte utan berätta om ditt dilemma och föreslå sätt att lösa problemen på. Det är inte ett lätt samtal att ha men det kan göra ditt jobb mer hanterbart och leda till mycket bättre prestationer från din sida.

Hitta tid till att varva ner
När telefonen ständigt ringer, din inkorg är överfylld med obesvarade meddelanden och din chef ber dig att arbeta övertid kan det kännas hopplöst. Hitta då ett sätt att ta en paus, oavsett om det innebär att äta lunch ute, ta en 15-minuters paus ett par gånger om dagen eller gå till gymmet innan du beger dig till jobbet. Gör något varje dag som gör att du glömmer arbetet för en stund och får tankarna på annat håll.

 Hitta flexibilitet

Inte alla jobb har utrymme för flexibilitet, men i vissa fall fungerar det. Att din chef låter dig komma in sent och stanna senare eller komma in tidigt och gå tidigare, är detaljer som kan göra ditt liv mycket lättare. Du kanske även kan arbeta hemifrån ibland. Vissa företag, särskilt under sommaren, låter sina anställda jobba över några timmar varje dag, t ex måndag till torsdag, och därmed få fredagen ledig​​. Kanske kan du komma in tidigt och ta en längre lunch för att hinna med en tur till gymmet. Oavsett vad som fungerar för dig och just ditt jobb, prova det. Några små förändringar kan hålla dig borta från att bli utbränd.

 Undersökningsmetod

En webbundersökning bland 547 företagsledare i Sverige, Storbritannien, Frankrike, Tyskland och Italien genomfördes i ett antal organisationer mellan 3 juni och 8 juni 2011. I gruppen företagsledare ingick C-nivå chefer, direktörer och chefer med rekryteringsansvar. Undersökningen utfördes online med Shape the Future, en marknadsundersökningsbyrå med säte i närheten av London som specialiserat sig på snabba online undersökningar. 

 Den totala urvalsstorleken i Sverige var 110, vilket ger en felmarginal på 9,3 procent vid 95 procent tillförlitlighet. Undersökningen genomfördes helt i enlighet med uppförandekoden av Storbritanniens Market Research Society.