I ditt förarbete inför att söka jobb gäller det att ta reda på hur du vill framställa dig själv på ett tydligt sätt. Vem är du, vad vill du och vad kan du bidra med? Hur du beskriver dig är högst relevant för en framtida arbetsgivare. Men stämmer din bild överens med omgivningens bild av dig? Här kan dina referenser hjälpa dig med viktig input.

När du går vidare i en rekryteringsprocess kommer rekryteraren/arbetsgivaren att fråga dig efter referenser. Oftast begär man 2-4 referenser. Personer som har kunnat bilda sig en uppfattning om hur du beter dig i någon form av arbetssituation. De bör helst vara tidigare chefer, men kan även vara kollegor, personer i ditt nätverk, kunder eller lärare. Dina bästa vänner eller nära och kära är inte relevanta referenser då de inte är objektiva i sin beskrivning av dig.

Den här övningen ger dig en bättre självbild. Den handlar om att begära feedback på vem man är som person.
När du söker jobb, hör av dig till de personer som du vill ha som referenser och fråga dem om de vill ställa upp. Passa på att be din referens återkoppla hur hen skulle beskriva dig. Skicka ett mail med nedan frågor och be att få svar inom ett par dagar. Svaren du får tillbaka är värdefulla och kommer att hjälpa dig att bli tydlig för dig själv på vem du är, vad du skriver i ditt CV och hur du vill uppfattas vid intervjuer.

  1. Hur skulle du beskriva mig som person?
  2. Vilka är mina främsta styrkor?
  3. Vad behöver jag utveckla?
  4. I vilken roll skulle jag passa bäst?
  5. Vad kan jag bidra med i en organisationer?

Ta vara på svaren och fundera på hur du kan ha nytta av dem. Har du lärt dig något nytt om dig själv?

Dina referenser är värda sin vikt i guld! Var rädd om dem!
Tänk på att inte skriva ut dem i ditt CV eller personliga brev. Lämna endast ut dem på begäran.  Risken är att de annars kontaktas i tid och otid utan din kännedom. En del kanske redan tröttnat på att ställa upp när det blir skarpt läge. När du har ett jobb på gång, förbered dina referenser på vilket jobb du sökt och att de troligtvis kommer att kontaktas av rekryteraren eller den nya arbetsgivaren.

Lycka till!

Lena Severin

Cert ICF coach & Karriärcoach
lena.severin@reflectcoaching.se

Reflect Coaching - Lena Severin