Hittar du inte det jobb du vill ha? För att stå dig i konkurrensen är det viktigt att du har rätt strategi för att lyckas med ditt sökande.

Majoriteten av anställande företag rekryterar nya medarbetare genom platsannonser online. Men när du letar bland de lediga tjänsterna kanske du ändå inte hittar vad du söker. Det kan till och med kännas som att det inte finns några jobb som passar dig.  Tänk då på att du måste anpassa din strategi, anledningen till att du inte är nöjd med dina sökresultat kan vara att du inte använder dig av relevanta sökord.

Du kan använda ord på olika sätt för att göra ditt sökande mer effektivt. Sökorden hjälper dig att förfina dina sökningar tills du får resultat i platsannonser som nära överensstämmer med den typ av tjänst du söker.

Mer än bara din jobbtitel
När du söker kan du prova dig fram genom att först ange den befattning du föredrar och se vilka andra titlar som kommer upp. Sedan kan du använda dessa och söka igen. Men fokusera inte enbart på jobbtitlar. Försök istället att fokusera mer på uppgifter, kompetens och ansvar eftersom det är dessa du vill matcha.

Använd termer från redan publicerade platsannonser
Ett bra sätt att ta reda på vilka sökord som är bäst för just din inriktning och kompetens är att titta på platsannonser som du anser passar perfekt för dig. Du kan välja ut några termer därifrån och sedan använda dem i din nästa sökning. Om du arbetar med särskilda datorprogram eller har en tjänst som kräver specialistkompetens, prova att använda dessa som sökord. Om du till exempel arbetar som webbdesigner behöver du kunna HTML, CSS och Javascript.

Företag, område och typ av tjänst
Om du letar efter en viss typ av tjänst i ett visst område kan du lägga till dessa ord i din sökning. Låt oss till exempel anta att du är en marknadsassistent som letar efter en deltidstjänst i Malmö. Ange då dessa termer i sökrutan för att specificera din sökning. Du kan också begränsa din sökning för att endast leta efter öppningar i ett visst företag genom att skriva deras namn i sökrutan.