Idag står toppkandidater ofta i valet och kvalet.

Tycker du att det låter förmätet? Det är faktiskt inte en så absurd tanke ändå. Nu för tiden konkurrerar företag inte bara med varandra vad gäller produkter och tjänster utan även när de letar efter nya kandidater. Detta då det råder brist på talangfulla specialister och chefer inom många branscher i Sverige och de lämpliga kandidaterna ofta är ”bortskämda” i att kunna välja bland flera erbjudanden. Så se din nästa anställningsintervju från en annan synvinkel, nämligen som en möjlighet för företaget som vill anställa dig att sälja in sig själva. Med det i bakhuvudet så sträcker du lite extra på dig under intervjun och nervositeten minskar markant.

Formulera förväntningar

Precis som det egentligen alltid ska vara på en anställningsintervju, så bör du verkligen känna det anställande företaget på pulsen. Tänk efter i förväg vad företaget har att erbjuda som möjliggör din trivsel och en lång karriär hos dem. Vad är det som motiverar dig att lägga din tid, energi och kompetens hos det här företaget? Här är det viktigt att inte bara fokusera på hårda värden såsom lön eller hur kontoret ser ut, utan även mjuka värden. Både om det är en sympatisk arbetsgivare och atmosfären på arbetsplatsen är viktiga faktorer för att kunna trivas på sitt nya jobb. Skriv upp dina önskemål i punktform och ta med som stödord till intervjun. Nedan följer några exempel som du kan använda för att kunna stämma av om företaget passar dig:

Företagets karaktär

Vad är ditt helhetsintryck av företaget? Vad står de för och hur profilerar de sig mot omvärlden? Låt dem beskriva företagskulturen för dig och ställ frågor om deras värderingar – till exempel när det kommer till hantering av medarbetare. Om du kan identifiera dig med deras inställning är också grunden för ett gott samarbete lagd. Vad gäller framtiden så får kandidater ofta frågan om var de ser sig själva om tio år, just eftersom mål och visioner ger en tydlig bild och bra information. Detta gäller givetvis också för de mål och visioner som företaget har, så ställ frågan! Hur bedömer de branschens och företagets framtid? Vilka mål strävar de efter? Fundera på om du delar denna syn och vill vara med resan.

Verksamhetsområde

Skaffa en omfattande beskrivning av vad som skulle bli ditt verksamhetsområde, ansvar, dina långsiktiga mål och de kvalifikationer som efterfrågas. Förutom en detaljerad arbetsbeskrivning visar även en utförlig plan för din onboarding på att företaget redan i förväg planerat för din rekrytering och strävar efter att underlätta för dig i starten. Då behöver du inte heller oroa dig för kollegor som blir överraskade när du dyker upp på din första arbetsdag och som snabbt behöver städa undan ett ledigt skrivbord i hörnet.

Uppskattning

Får du frågor om dina önskemål och behov? Här kan företaget gå till dig mötes genom att exempelvis beskriva dina utvecklingsmöjligheter inom företaget, stötta dig genom olika vidareutbildningar eller genom att erbjuda flexibla arbetstider för att främja en bättre balans mellan arbete och fritid.

Den mellanmänskliga aspekten

Be om en kort rundtur på din nya avdelning och ta en titt på dina framtida kollegor. Vad är ditt intryck av teamet och arbetsmiljön? Skulle du känna dig bekväm här? Trivs du med klädkoden och hur sympatisk är din chef? Ett klimat där du känner dig bekväm är minst lika viktigt som ett intressant och utmanande jobb. Lägg inte fokus på om du har svarat rätt på alla frågor efter intervjun, utan gå istället till närmaste kafé och föreställ dig hur det skulle kännas att jobba på företaget. Får du en bra känsla? Grattis – då har du hittat rätt!