Många undrar om man har rätt lön, speciellt inför löneförhandling? I den här artiklen går vi igenom hur man kan tänka gällande sin lön samt tips på hur man kan resonera kring sina argument, timing, marknadsstatistik etc.

Samla argument

Att man vill köpa en ny bil eller att bolåneräntorna stiger är inte skäl nog för en löneförhöjning. Istället ska du lyfta anledningar kopplat till arbetet. Se till att dokumentera allt du har åstadkommit hittills och visa vad du har ansvarat för. Fokusera särskilt på hur dina prestationer har gynnat företaget och fått er att nå era mål, spara kostnader eller öka produktiviteten. Om du kan sammanställda konkreta exempel på dina insatser och samtidigt presentera dessa på ett övertygande sätt kommer även din arbetsgivare att se värdet i dina prestationer.

Ge dig själv tid

Även om din chef har de bästa av avsikter, känner kanske hen inte ens till de projekt som du har varit involverad i på senare tid. För att undvika att din chef missar alla dina prestationer kan du varje månad ge en redogörelse över alla de projekt som du för tillfället arbetar med eller nyligen har avslutat. Om du skriver ner dina prestationer och regelbundet presenterar dessa för din chef, så förser du hen med giltiga argument för en löneförhöjning.

Undersök ditt värde på marknaden

Ett annat viktigt steg är att ta reda på vad genomsnittslönen är för din roll utifrån likvärdiga kvalifikationer, arbetsort och bakgrund. Genomsnittslöner kan du oftast hitta via olika fackförbund eller på SCB.se. Om du känner till ditt värde på marknaden undviker du risken att lägga dig för lågt eller att be om för mycket.

Rätt timing

Det är vanligast att ta upp frågan om löneförhöjning vid nästa medarbetarsamtal, men det kan även vara bra att prata med chefen redan i förväg. Ett lämpligt tillfälle kan till exempel vara när ett viktigt projekt har slutförts. Du bör dock invänta rätt tidpunkt och se till att chefen inte har huvudet fullt av tusen andra saker. Om företaget går med förlust eller minskar personalstyrkan är det ingen bra timing.

Var också öppen för alternativa lösningar

Om det mot förmodan inte finns någon chans till löneförhöjning för tillfället kan du förhandla om andra förmåner, till exempel flexiblare arbetstider, vidareutbildning, reseersättning eller pensionslösningar. Bara för att lönesamtalet skjuts upp till framtiden, innebär det inte att det är kört för evigt, utan kanske kommer din löneförhöjning om några månader i stället. Precis som inför alla andra förhandlingar måste du vara väl förberedd inför löneförhandlingen och sträva efter att genomföra denna på ett bra sätt. Om du tar dig tid och tydliggör ditt värde för företaget ökar du också chansen att du får vad du förtjänar och inte längre känner dig underbetald.