I de flesta jobbansökningar önskar eller kräver man personer med stort eget driv, vilja att vinna, förmåga att åstadkomma konkreta resultat och att våga anta utmaningar.

Självklart varierar graden av detta i dessa önskemål beroende på roll, men det finns en idé om att just dessa ”egenskaper” är de som skapar framgång.

Samtidigt mäter vi alla sorters prestationer, inför Performance Management i företag och premierar de som syns och hörs.

Självklart är det så att alla verksamheter måste ha ett existensberättigande och dess kunder eller intressenter måste ha ett behov av just deras tjänster och produkter. Därför måste man kunna mäta prestationer. Men vad är en bra prestation?

En annan egenskap som också kommer högt när företag sorterar ut CV:n, är social kompetens. För ett par år sedan var det högst på listan medan man idag anser att det är en självklarhet.

Men hur gör man då om du inte har ett CV där du kan visa på konkreta resultat? Du har kanske inte haft sådana roller, du kan heller inte säga att du är den extremt utåtriktade och drivande personen. Men du kan vara högst kompetent ändå.

Ett tips är att ge folk vad de vill ha. Annars kommer de inte att upptäcka hur bra du egentligen är. En högspresterande person kanske inte är ett klockrent chefsämne eller en lagspelare, något som är det viktigaste av allt.

Alla har något form av resultat han eller hon har åstadkommit. Fundera på vad det är och var inte så svenskt blygsam. Det kanske finns saker du gjort som du tar för självklart.

Se sedan till att beskriva vad det är du åstadkommit och HUR du gick tillväga. Då får arbetsgivaren en bättre bild av dig än de olika roller eller områden du svarat för och din CV blir mer ”levande”.

Det kanske låter självklart, och det finns massor av företag som hjälper till med att skapa ”bra” CV:n. Men börja med att se på dina insatser ut flera synvinklar.

Alla har inte haft jobb där det kan mätas i ekonomiska termer vad som åstadkommit enskilt, men du kan mäta vilken nytta du gjort i uppdraget, för en kund, för ett projekt eller för utvecklingen.

Våga klappa dig själv på axeln för det du gjort och med omgivningens syn på vad som värdesätts, får du också börja värdesätta det du gör och har gjort.

Då är det lättare att nyansera kraven och samtidigt få fram just DITT särskilda bidrag.

Lycka till!

 

Marika Skärvik

VD PerformancePotential
www.performancepotential.se