I ett tidigare inlägg berättade vi att många svenska jobbsökare googlar sin framtida chef när det är dags att söka jobb. Vår senaste undersökning visar att hela 71% av svenska arbetsgivare gör research om jobbsökare innan de kallar till intervju. Undersökningen visar även, skrämmande nog, att hela 58% av arbetsgivarna fått en sämre bild av kandidaterna efter sin research.

Som jobbsökare är det, så klart, viktigt att du visar upp dig från din allra bästa sida och resultatet av undersökningen understryker detta ytterligare.

Vi bjuder därför på några snabba tips för hur du kan se till så att din onlineprofil är så attraktiv som möjligt:

  • 8 av 10 arbetsgivare uppger att de kollar upp kandidater på LinkedIn innan de kallar till intervju. Se därför till så att din LinkedIn-profil är uppdaterad och matchar ditt CV och personliga brev. Den personliga sammanfattningen i LinkedIn-profilen blir ofta rekryterarens första intryck av dig online, säkerställ därför att texten är genomarbetad, rättstavad och känns attraktiv. Kom även ihåg att dubbelkolla så att din profilbild känns både professionell och tilltalande. Här hittar du även tips för hur man skriver ett bra CV och hur man skriver ett bra personligt brev.
  • Nästan 7 av 10 arbetsgivare googlar kandidatens namn. Testa därför att googla ditt eget namn genom en så kallad Inkognito-sökning (som i stor utsträckning bortser från dina egna tidigare sökningar och liknande) för att se vad som dyker upp. Om du hittar något olämpligt, se till att ”städa upp” din onlineprofil. Ett tips är även att klicka på fliken Bilder i sökresultatet för att se vad som dyker upp i Googles bildsökningar.
  • Nästan 4 av 10 arbetsgivare kollar upp kandidater på Facebook. Även här blir det viktigt att dubbelkolla vad som syns på din publika profil på Facebook så att en rekryterare inte råkar få syn på dina vildaste partybilder från den där galna sommaren på Ibiza. I dina personliga inställningar på Facebook kan du själv bestämma vad som ska synas för användare som du inte är vän med, exempelvis personlig information, profilbild och dina uppladdade bilder.
  • Sist men absolut inte minst, om du har dina kontaktuppgifter listade på nätet, säkerställ så att både din e-postadress och ditt telefonnummer fortfarande stämmer så att intresserade rekryterare faktiskt kan kontakta dig.