Att söka jobb är ett heltidsjobb. Du ska bevaka lediga jobb, hitta intressanta företag, skriva CV och personligt brev. Samtidigt ska du hålla ditt nätverk varmt, äta luncher och hålla dig i form inför kommande intervjuer.

När du blir kallad till intervju gäller det att vara förberedd. Påläst på ditt CV och företaget du ska träffa. Temperaturen stiger och förväntningarna ökar.

Att komma tillbaka efter ett nej

En rekryteringsprocess kan ta allt från ett par veckor upp till flera månader beroende på vilken typ av tjänst du söker. Går du vidare i processen efter första intervjun väntar kanske personlighets- bedömningar och andra anpassade prov. Många i sökprocessen faller ifrån. Du kanske är en av de två-tre kvar i slutfasen. Förväntningarna är nu skyhöga.

Det blir som att börja möblera ett boende innan kontraktet är skrivet. Du är mentalt redan på plats, med en nervös väntan på besked.

Förhoppningsvis får du ett positivt besked… men vad händer om du inte får det? Pyspunka?
Luften går ur och besvikelsen lägger sig som en våt filt över tillvaron. Det kan ta på krafterna!

Det kan bli en del nej när man söker jobb. Dagens inlägg handlar om att hitta ny energi och drivkraft efter att inte ha gått vidare i rekryteringsprocessen.

Om du inte fick jobbet, gör som ryttaren som blivit avslängd. Sätt dig upp i sadeln direkt för att inte bli avskräckt!

Efter ett nej gäller det att undvika att halka ner i en svacka. Börja med att acceptera att du inte fick jobbet. Bakom kulisserna hos arbetsgivaren, kan det ha hänt saker som du inte kunnat påverka.
Sök kriterierna kan ha ändrats. De kanske gjorde en internrekrytering istället. Arbetsgruppen hade ett behov av en annan personlighetstyp än just din.

Var inte hård mot dig själv och grotta ner dig för mycket i ”Varför?”. Det kan låta lättare sagt än gjort. Därför är det bra att ha en strategi för att snabbt komma upp på banan igen.
Det gäller också att ha många ansökningar ute för att inte tappa fart.

Försök begär feedback från rekryteraren och hör efter vad det var du saknade jämfört med den som fick tjänsten. Lyssna och lär! Vad kan du göra annorlunda nästa gång?

Ta hjälp av din omgivning och ditt nätverk. Be dem om feedback på ditt CV och hur du på bästa sätt kan söka jobb som passar din personlighet och kompetens.

Fundera en stund. Har du varit med om någon situation i livet där du haft höga förväntningar som inte infriats? Hur kom du tillbaka då? Vad gjorde du exakt? Hur kan du dra nytta av den erfarenheten nu, för att lättare komma igen och fortsätta söka jobb?

Framför allt, var snäll mot dig själv! Gör något du mår bra av och skingra tankarna.

Hur tänker du göra för att komma upp i sadeln igen? Dela gärna med dig av dina erfarenheter här på bloggen.

Vi hörs snart igen!

Lena Severin

Cert ICF coach & Karriärcoach
lena.severin@reflectcoaching.se

reflect coaching logo