Vid erbjudande om ett nytt jobb tänker många arbetssökande inte igenom viktiga faktorer såsom lön, sina rättigheter och vilka möjligheter jobbet faktiskt medför – utan för många handlar det huvudsakligen bara om att få ett jobb. Många tar inte heller hänsyn till de faktorer som gör att man trivs med sitt jobb, i synnerhet de som söker sitt första arbete, men även en del senare i karriären. Alltför ofta gör vi misstaget att bara acceptera det som erbjuds oss, men för att inte gång på gång köra fast bör man på förhand fundera igenom vad som är viktigt i ett nytt arbete. Nedan följer några tips om vad som kan vara bra att tänka på:
Ta reda på vad du vill
Såväl äldre som yngre jobbsökande vet oftast inte vad de verkligen vill. Många hoppas att den insikten kommer av sig själv, men då det inte tillhör vanligheterna borde alla reda ut vad det är de i själva verket vill göra. I boken ”The Job-Hunter’s Survival Guide” förklarar författaren Richard Nelson Bolles att en detaljerad självanalys också är den mest framgångsrika metoden för att söka jobb. För det är ju först när man vet vad man vill ha som man också kan börja leta efter det.
Sluta tänk på vad andra vill
Du borde inte lyssna på vad andra tycker när du söker jobb. Många i vår omnejd tror nämligen att de vet vad som är bäst för oss, men innan du accepterar ett jobberbjudande bör du se till att det faktiskt är ett jobb du har sökt för din egen del och inte för dina föräldrar, vänner eller någon annans skull.
Fundera igenom ditt löneanspråk
Gör efterforskningar inom den bransch och yrkeskategori du är intresserad av och ta reda på vad de marknadsmässiga lönerna ligger på. Du kan använda dig av statistik från Statistiska centralbyrån eller rådfråga de flesta fackföreningar. Med denna kunskap kan du lägga fram goda argument för ditt löneanspråk, för ingen ska behöva underminera sitt värde eller kompetens när de söker jobb.
Vad finns det för förmåner?
Lönen är bara en del av paketet, så se till att även undersöka de tillhörande förmånerna. Erbjuds ett bonussystem i form av exempelvis bonus vid årets slut eller prestationsbaserad bonus? Hur mycket semester får du? Hur ser regleringen av arbetstider och övertid ut? Står arbetsgivaren för restidsersättning och traktamente?
Hur ser jobbet och företaget ut?
Försök att få en känsla för hur företagskulturen är genom att ta reda på mer om företaget, även utifrån annan information än den på företagets hemsida. Ta sedan en närmare titt på jobbet: Vad har du för ansvarsområde? Hur ser utvecklingsmöjligheterna ut? Det här är ytterligare frågor som du också kan ställa till rekryterande chef. Det är ju först när du vet var du ska hamna och vad du ska göra där, som du kan bestämma dig.
Vad gör de tidigare anställda nu?
Det är även okej att fråga om varför tjänsten är vakant och vad tidigare anställda på positionen gör idag. Fick hen en bättre roll? Det är i så fall ett bra tecken, för det skulle kunna innebära att det finns goda förutsättningar för medarbetarutveckling i organisationen. Du kanske också kan ta reda på hur många tidigare anställda det funnits på positionen. Men värk väl, om det är flera som har haft tjänsten tidigare och ingen av dem stannade särskilt länge, så är det däremot inte ett bra tecken. Är din position helt ny? Då är det viktigt att informera sig noggrant om arbetsuppgifter och rollen, eftersom arbetsgivaren inte bara kommer ha förväntningar på dig som ny medarbetare utan även på den nya tjänsten.
Lycka till med ditt jobbsökande! Hitta jobb här!