Det finns många saker i våra moderna liv som kräver finjustering lite då och då; din bil, din ugn, din dator, ja, till och med din karriär. Att utvärdera vad du vill har ut av karriären och planera hur du ska nå dina mål kan ge dig en rejäl skjuts framåt och hjälpa dig att uppnå nirvana i arbetslivet. Vi ger dig tio tips på hur du får din karriär att spinna som en väloljad motor.

1. Syna alla delar av ditt liv i sömmarna

Det första steget i fintrimningen av din karriär är att bedöma var du befinner dig och vart du vill komma i yrkeslivet. Befinner du dig på punkt i din karriär där du faktiskt kan ägna mer tid åt jobbet, eller finns det andra områden i ditt liv som du behöver ägna mer tid åt?

2. Kartlägg din framtida karriärbana

Om ditt mål är att bli chef över din avdelning bör du undersöka vilka färdigheter och resultat som krävs och börja arbeta på att skaffa dig dessa. Om du vet att den rätta karriärbanan för dig betyder att du måste lämna det jobb du har nu, bör du först se till att du är förberedd innan du börjar en fullskalig jobbjakt.

3. Är det dags att lägga i en ny växel?

Ibland måste du inte bara byta jobb utan även yrke för att kunna utnyttja din fulla potential. Kanske är det dags att ge upp ditt jobb inom den hektiska affärsvärlden för den berikande upplevelsen av att vara lärare? Eller kanske är det nu rätt tid att starta det företag du alltid drömt om, eller att utforska dina kreativa sidor i ett jobb som innefattar ett av dina fritidsintressen?

4. Kompetensuppvärdera din karriär

Finns det någon särskild trend inom din bransch för närvarande? Kanske en ny metod att marknadsföra sig gentemot kunder eller nytt sätt att projektera försäljningssiffror? I så fall bör du se till att bli expert på dessa områden. Du kommer att ha god nytta av att ha spjutspetskompetens inom branschens nya tillämpningsområden oavsett om det gäller ditt nuvarande jobb eller det jobb du siktat in dig på.

5. Uppdatera ditt tekniska kunnande

De flesta branscher använder särskild utrustning eller system som är standard inom den specifika branschen. Se till att lära dig vilka dessa är och hur man använder dem. Tekniken utvecklas snabbt. Hamna inte på efterkälken för då riskerar du att bli varvad.

6. Underhåll din utbildning

Om nästa steg i din karriär kräver en magisterexamen ska du inte tveka att skriva in dig på de kurser som krävs. Det finns många flexibla lösningar idag för den som vill få en högre examen. Se till att skaffa de intyg som krävs och gå på yrkesseminarier för att hålla dig uppdaterad.

7. Finputsa ditt CV

Var alltid beredd när en ny möjlighet visar sig, antingen där du jobbar eller på en annan arbetsplats. Se till att ditt CV är uppdaterat och färdigt att skickas när du behöver det.

8. Testa dina intervjufärdigheter

Se till att du inte blir ringrostig när du pratar om dig själv. Träna framför en spegel eller med en vän så att du kan berätta om dina kvalifikationer utan att känna dig besvärad, precis som du gör i en intervju. Testa även att göra det inför ett mingel eller ett branschevenemang.

9. Använd de senaste teknikerna

Om du skickade ditt CV via posten senast du sökte ett jobb är det hög tid att du dammar av dina jobbsökarrutiner. Undersök olika jobbsajter på nätet, karriärmässor, sociala medier och yrkesorganisationer och håll kontakten med personer inom ditt eget nätverk.

10. Kontakta personer inom ditt nätverk 

Det bästa sättet att hitta nya möjligheter och utvärdera hur mycket du är värd på arbetsmarknaden är att tala med andra yrkesverksamma inom din bransch. Återknyt kontakten genom att nätverka med tidigare kollegor, medlemmar i din förening eller tidigare klasskamrater för att utbyta information.