Eric hade under fem år utbildat sig till civilingenjör men i slutet av utbildningen började han tveka på om han hade valt rätt. Han slutförde i alla fall utbildningen och fick senare ett administrativt jobb på en av storbankerna. Ett omodernt IT-system på banken fick honom att intressera sig för IT och strax därpå fick han möjlighet att på 12 veckor omskola sig till programmerare.

Eric bytte karriär – mitt i karriären. Du går kanske i samma tankar? I så fall är du inte ensam. En undersökning av SCB visar att mer än hälften av alla tjänstemän skulle vilja byta arbete eller yrke. Det är en hög siffra men tyvärr en verklighet. Många har fastnat i ett jobb där man inte trivs men har svårt att ta sig vidare. Att byta karriär blir dessutom ofta svårare när man har kommit en bit i livet, kanske med bostadslån och familj.

Vad denna missmatchning kostar individen, företaget och samhället i stort, vågar jag knappt fundera på. Däremot funderar jag gärna på vad vi kan göra åt detta.  Tänk om alla fick jobba med det de verkligen vill – vilken samlad motivation och drivkraft vi skulle ha!

Så hur kan vi göra det enklare att byta karriär?

Ett sätt är nya former av vidareutbildning. Ett exempel är utbildningsmetodiken Accelerated Learning som är vanlig på bland annat så kallade coding bootcamps, intensivutbildningar i programmering, i USA. Intresset för metodiken växer nu starkt även i andra delar av världen.

I Sverige kom den första utbildningen av detta slag 2015. Då startade vi Academy, ett systerbolag till Academic Work, intensivutbildningar inom IT och teknik baserat på Accelerated Learning. Det innebär praktiskt lärande i mycket högt tempo, arbete i team och ständig feedback. På bara 12 veckor utbildas deltagarna inom exempelvis programmering, en kompetens som arbetsmarknaden bokstavligen skriker efter.

Till de flesta av utbildningarna krävs inga förkunskaper inom området – kandidatens motivation och personliga egenskaper väger tyngre än betyg och tidigare erfarenheter. Bland Academys deltagare finns bland annat tidigare fysiker, ekonomer, lastbilschaufförer, ingenjörer, grafiker och säljare.

Genom Academys utbildningar har hittills över 350 personer fått möjlighet att byta karriär. I år räknar vi med att dubbla den siffran. Accelerated Learning är dessutom en metod som kan tillämpas inom en mängd yrkesområden. Inom kort startar vi exempelvis den första intensivutbildningen för redovisningsekonomer – också utan krav på förkunskaper.

Att byta karriär kan vara avskräckande men borde inte vara det. Låt inte din utbildning, nuvarande jobb eller tidigare erfarenheter få avgöra resten av din karriär. Det viktigaste är din motivation. Rätt använd räcker den ofta längre än du tror. Det är Academys alumner, som Eric, bevis på. Här kan du läsa mer om dem.

Micael Holmström, Academy

Denna artikel är skriven av Micael Holmström, VD på utbildningsföretaget Academy