Vi på CareerBuilder fick en pratstund med författaren och karriärexperten Charlotte Hågård i samband med att vi inledde ett spännande kunskapssamarbete med Charlotte och hennes företag Newstart för en tid sedan.

Hej Charlotte Hågård!

Berätta, vem är du och hur hjälper du jobbsökare i Sverige?
Jag är expert på karriär- och ledarskapsfrågor samt hur man bygger sitt personliga varumärke IRL och i sociala media, främst LinkedIn. Startade Sveriges första karriärrådgivningsföretag 1992, Newstart som jag fortfarande driver. I vardagen möter jag många människor som behöver stöd, utveckling och lite mer jäklar anamma i sin karriär eller i sin chefsroll. Jag föreläser flitigt över hela Sverige och skriver böcker som vänder sig till alla som vill ha rätt jobb, inte bara ett jobb!

Vad skulle du säga att svenska jobbsökare gör riktigt bra när de söker jobb idag?
De har blivit bättre på att skriva CV och att lyfta fram vad de är bra på. Många är mer digitala och har förstått att man måste vara ute på nätet för att hitta jobb idag. Alltfler letar i sociala media och följer intressanta företags hemsidor efter lediga tjänster.,

Vad skulle du säga att den största utmaningen för svenska jobbsökare är 2015?
Att veta vad de vill. Det finns så många vägar, det är svårt att fokusera. Att hitta rätt jobb och att hitta alla lediga jobb inom sitt område. Idag finns massor av sajter och rekryteringskonsulter, det är svårt att få överblick som jobbsökare. Att marknadsföra sig på rätt sätt – många har  t ex en LinkedIn-profil men den är inte speciellt bra eller proffsig.

Du har även släppt en ny bok, berätta!
Stick ut! är första svenska boken som steg för steg tar dig igenom dagens karriärtrender, hur du bygger ett personligt och professionellt varumärke, hur du förpackar dig i ett modernt CV och konsultprofil och hur du strukturerat bygger upp en vinnande LinkedIn-profil som visar din professionella yrkesidentitet på ett trovärdigt och intresseväckande sätt.

Den här boken ställer grundfrågorna för en vinnande LinkedIn-profil – vem är du, vad kan duvad gör du och hur kan du addera värde till andra? Du lär dig en strukturerad och beprövad modell som snabbt tar dig från idé till succé. Som jobbsökare är boken lättillgänglig, pedagogisk med massor av enkla verktyg och effektiva tips.

Vad är ditt bästa tips till svenska jobbsökare när det gäller att hitta det där drömjobbet som alla pratar om?
Att göra en ordentligt självinventering så du har en bra grund att stå på, både utifrån vem du är, vad du vill och vad du kan. Att slentrianmässigt söka jobb på måfå är rätt lönlöst. Ju bättre ”produktkunskap”, desto större sannolikhet att du lyckas att hitta drömjobbet.

Lite trendspaning då – vad är den senaste trenden kring jobbsökande i Sverige?
Nya sätt att söka jobb, t ex i mobilen. Jobbsökning flyttar mer och mer in där vi befinner oss just nu. Att vi söker jobb 24/7 genom nätet. Även om vi har ett bra jobb håller vi även alla dörrar öppna för nya möjligheter. Nätverkande fortsätter att vara en otroligt viktig jobbsökningskanal, här har LinkedIn blivit en viktig funktion och verktyg för människor att nå varandra.

Vi på CareerBuilder får även nöjet att samarbeta med dig framöver, vad kan CareerBuilders användare se fram emot bloggen den närmaste tiden?
Tips om jobbsökning, nätverkande, personligt varumärke, sociala media och en massa bra knep hur du kan sticka ut! Och så matnyttiga karriärråd förstås!

 

 

stickut thumbCareerBuilder-erbjudande: 
CareerBuilder fyller 20 år 2015, det firar vi med att erbjuda våra läsare av Karriärsbloggen 20% rabatt på ”Stick ut!”. För att beställa boken, klicka här och ange rabattkod: careerbuilder20