Fastän vintern fortfarande hänger kvar i större delen av Sverige är det redan tid att börja tänka på sommarjobb. Många arbetsgivare börjar leta efter sommarjobbare tidigt på året, så är det ett sommarjobb du är ute efter så är det dags att komma igång! Genom att vara ute i god tid ökar du även dina chanser att vara ”först på bollen” för de mest attraktiva jobben. Vi tipsar om hur du gör för att landa sommarjobbet!

Hitta lediga sommarjobb

Oavsett om det är ditt allra första jobb du söker eller inte, så är det bra att söka efter jobb på flera sätt för att öka dina chanser att bli anställd. Du kan till exempel använda CareerBuilder.se för att söka efter spännande sommarjobb. Glöm heller inte att berätta för alla i din närhet (som familj, kompisar och grannar) att du söker sommarjobb. Ditt nätverk är större än vad du tror och de kan hjälpa dig med tips om företag som har lediga sommarjobb ute.

Viktigt att komma ihåg är att vilket arbete du kan ta beror på vad du kan göra och hur gammal du är. Till exempel får du inte jobba före klockan sex på morgonen om du är under 18 år. Du får heller inte jobba ensam eller ha hand om en kassa förrän du fyllt 16 år.

Skriv ett CV

När du väl hittat ett intressant sommarjobb är det dags att skriva en ansökan. Börja med att skriva ihop ett CV eller uppdatera det om du har ett sedan tidigare. Kanske har du glömt att skriva in något du gjort sedan du senast sökte jobb, som kan vara intressant för den du tänker söka sommarjobb hos nu?

Själva CV:t ska vara kortfattat och få plats på en A4-sida. I det ska du skriva vilken skola och inriktning du går och även kort beskriva dina tidigare arbetslivserfarenheter om du har några. Om du är i början av din karriär kan det även innebära utbilningar och utmärkelser du fått inom idrott, språk eller om du exempelvis har körkort. Här hittar du fler tips om hur du skriver ett bra CV.

Sälj in dig

De flesta arbetsgivare vill även att du ska skicka in ett personligt brev till dem. Det är till för att presentera dig för arbetsgivaren och förklara varför just du borde få sommarjobba hos dem. Glöm inte att anpassa din ansökan till det jobb du söker, eftersom olika arbetsgivare söker efter olika egenskaper. Tänk även på att lägga ner tid och kraft på både ditt CV och ditt personliga brev. En välskriven ansökan kommer att hjälpa dig nästa gång du söker jobb, då du inte behöver lägga ner lika mycket tid på nästa ansökan.

Skicka in!

Skicka in din ansökan så fort som möjligt istället för att vänta till sista datumet i annonsen. Risken finns att de som varit tidiga med att skicka in en ansökan stämmer in på vad arbetsgivaren söker och att arbetsgivaren därför inte tittar på de sista ansökningarna som kommer in.

Passa även på att lägga in ditt CV i en CV-databas när du har skrivit din ansökan. Då gör du det möjligt för företag som letar efter sommarjobbare att hitta ditt CV och maximerar dina chanser att säkra ett jobb inför sommaren. Du kan även välja att få jobbrekommendationer och andra tips inför ditt jobbsökande när du signar upp dig, för att inte missa när ett intressant jobb dyker upp.

På vår sida om sommarjobb har vi samlat fler tips för hur du söker sommarjobb på bästa sätt och vad som är viktigt att tänka på när du väl fått ditt sommarjobb. Håll även ögonen öppna efter nya sommarjobbsannonser på Careerbuilder.se.

Lycka till!