I den senaste artikeln beskrev gruppchefen för rekrytering på KTH, Annifrid Pålsson, lite om högskolan och varför studenterna väljer just dem. För att få reda på varför man studerar där pratade jag med en man som tidigare studerade där och en kvinna som är mitt uppe i hetluften. De båda beskriver med glädje deras erfarenheter och delar gärna med sig till blivande och intresserade studenter. 

Några dagar efter att jag åkt ut till KTH och pratat med Annifrid Pålsson tar jag den röda linjen tillbaka. Efter en kort promenad från tunnelbanan kliver jag in på biblioteket. Det är ganska tyst inne men jag räknar till cirka tjugo personer på plats. Det tar en halvtimme innan jag får tag på en tjej som är villig att sätta sig en stund med mig. Hon berättar ingående om hur hennes dagar ser ut men vill ändå vara anonym, vilket jag tycker är okej. Hon är i alla fall stockholmare. Den före detta student jag också pratat med vill även han vare sig gå ut med sitt namn eller det företag han idag arbetar på.

Jag erbjuder en kopp kaffe men ”Lisa” tackar nej. Min första fråga blir om anledningen till att det blev just KTH. Hon säger först att hon egentligen inte studerar i dessa byggnader utan är här idag enbart för att ordna några saker. Hon studerar det andra av fem år på arkitekturlinjen. Hon förklarar vidare att arkitekturen alltid lockat henne och att få arbeta med det, att ha det som sitt levebröd gjorde valet enkelt. ”Lisa” berättar glatt om att de dagar hon inte är nere på Östermalmsgatan, där deras lokaler ligger, sitter hon hemma och studerar. Ibland träffas de några vänner och samarbetar. När jag nämner den nuvarande lågkonjunkturen med varsel säger hon att det aldrig har oroat henne eller hennes studiekamrater. Inte då och inte nu.

Jag får ungefär liknande svar från ”Mike” när jag ringer upp honom. Han presenterade sitt examensarbete 2006. Idag arbetar han på avdelningen för IT-säkerhet på ett företag som underhåller, eller servar finansiella institutioner.

Varför valde du just KTH?

 Jag har alltid gillat att trixa och fixa med saker sedan jag var liten grabb. Min familj stödde mig mycket där och det kändes naturligt att studera till ingenjör. Jag valde KTH för deras rykte inom det området.

Nu är det lågkonjunktur och varsel, hur var det på din tid?

 Det var svårare att få arbete på den tiden. Idag är det jämförelsevis ganska lätt, åtminstone inom detta område, även om det är lågkonjunktur. Våra lärare pratade nästan inte alls om arbetsmarknadsläget, även om det fanns både jobbmässor och andra stödprogram för nyutexaminerade.

 Om jag ska sammanfatta mina samtal med de båda studenterna verkar den gemensamma nämnaren vara att de trivs/trivdes på KTH och att det som ingenjör är lätt att få tag på en tjänst efter avslutade studier. Söker du en ny tjänst inom data/it, ingenjör eller något annat hittar du många intressanta arbeten här: Lediga jobb som ingenjör

Christer Ryderfelt

Detta är den fjärde av fem artiklar vi kommer presentera här och den röda tråden i alla artiklarna om ingenjörer är varsel, framtiden och den stundande lågkonjunkturen Sverige har för tillfället.