Vem blir inte tokig när kontorets gaphals går in i en monolog som är helt irrelevant? Vem har aldrig tyckt synd om en blyg kollega som har varit föremål för kontorets mobbare? Eller förundrat sig över en kollegas förmåga att gång på gång rabbla slagord som absolut inte betyder någonting?

Men oavsett hur irriterande ovanstående situationer är, tro inte att möten inte är viktiga. Faktum är att de kan göra – eller förstöra – din karriär. Nedan följer 10 saker du aldrig bör göra i ett möte.

1, Komma för sent. Att gå in i ett möte som redan pågår förmedlar att du är oorganiserad och slarvig. Anländ istället några minuter innan mötet börjar, inte bara för att visa att du respekterar dina kollegors tid utan även för att garantera att du får en bra plats.

2, Komma oförberedd. Om du har fått en agenda eller material i förväg, läs igenom informationen noga. Anteckna i förväg alla frågor du har och idéer du kan bidra med.

3, Vara långrandig. Framför din poäng kort och koncist. Var inte långrandig och mumla inte, framför din poäng på ett tydligt sätt. Känn dig heller inte tvingad att tala om du inte har något bra att säga, ibland är det bättre att vara tyst.

4, Formulera dina påståenden som frågor. Om du formulerar dina påståenden som frågor uppmuntrar det andra till att säga nej, att argumentera eller att ta åt sig äran för dina idéer.

5, Misstolka signaler. Försök att läsa av behov och humör hos de andra som deltar i mötet. Lyssna noga på vad de säger för att kunna urskilja hur mottagliga de kan vara för dina idéer. Du måste göra ditt budskap relevant för din målgrupp. Till exempel, om alla fokuserar på att minska kostnaderna och du vill genomföra en systemuppgradering behöver du antingen betona hur den nya programvaran kommer att spara pengar eller ta upp din förfrågan vid ett bättre tillfälle.

6, Bli skrämd. Tyvärr kan en del av dina kollegor se möten som ett slagfält och sig själva som verbala gladiatorer där allt går ut på att visa sig duktiga inför chefen. Om du hamnar i en situation där du känner dig förödmjukad eller blir anklagad för något, försvara dig själv på ett lugnt sätt utan att brusa upp.

7, Tugga tuggummi. Det smackar, poppar och smäller. Det är irriterande, oförskämt och oprofessionellt. Behöver vi säga mer?

8, Låt telefonen vara påslagen. En ringande telefon avbryter den som pratar och distraherar alla som deltar. Vad du än gör, ta aldrig ett samtal mitt i ett möte.

9, Komma ifrån ämnet. Kapa inte agendan. Behåll fokus på vad du och ditt team försöker åstadkomma. Om du måste ta upp ämnen som inte finns med på agendan, se till att det är okej med de andra närvarande. Ett bra sätt att hantera viktiga frågor som inte rör ämnet ni diskuterar är att skriva ned dina funderingar och se över dem vid en lämpligare tidpunkt.

10, Missa mötet. Naturligtvis kan du få mer gjort om du avstår från ett möte för att ägna dig åt ditt faktiska arbete. Men om mötet kallades av någon högre upp i organisationen missar du en möjlighet att visa vem du är. Kom ihåg, möten handlar i slutändan inte bara om produktivitet. De handlar också om att projicera en positiv bild och att bygga professionella relationer.