Ditt jobbsökande pågår i veckor, som blir till månader. Du bläddrar igenom platsannonser, gör research på olika företag och skriver den ena ansökan efter den andra. Du gör helt enkelt allt du kan för att få bli inbjuden till en intervju. Sen är det äntligen dags: Du har ett möte med en av dina drömarbetsgivare! Men då följer samma gamla visa: Du börjar tvivla, blir nervös och orolig och börjar kanske till och med få ångest.

Förutsägbara frågor – men inga standardsvar tack

“Mer än 90 procent av alla frågor som ställs i en intervju är förutsägbara och därför möjliga att lista ut på förhand”, skriver Carolin och Heiko Lüdemann i sin guide: „Die 111 wichtigsten Fragen im Vorstellungsgespräch“ (“De 111 viktigaste frågorna i anställningsintervjun”). Till exempel kommer du alltid att möta den klassiska frågan om dina styrkor och svagheter, men frågan ställs alltid på olika sätt. Med andra ord finns det ingen anledning att vara nervös, men det betyder inte heller att du ska börja memorera in standardsvaren på de förutsägbara frågorna. Med standardsvar förlorar du nämligen din trovärdighet och det enda du åstadkomma är att säkerställa att du inte kommer att få jobbet. Författarna uppmuntrar istället kandidaterna att fundera över bakgrunden till de förutsägbara frågorna och att fundera över vilket budskap de vill förmedla om sig själva. Naturligtvis har vilka svar som bör ges med kandidatens specifika bakgrund att göra, men nedan presenterar vi ändå några av de viktigaste intervjufrågorna och hur de kan bemötas på ett bra sätt:

1. ”Hur skulle du beskriva dig själv?”

”Jag gillar att lära mig och jag vill stötta andra människor i att bättre kunna utnyttja sin potential. Låt mig utveckla…”. Nu har du nämnt några av dina styrkor som du med fördel kan förtydliga ännu mer. Låt rekryteraren delta i hela din tankegång, för då kommer du också att framstå som trovärdig och autentisk.

2. ”Vilka är dina styrkor och svagheter?”

”Om man ser till den här tjänsten skulle jag säga att jag är entusiastisk, kreativ och teamorienterad. Jag skulle vilja illustrera detta med ett exempel… En av mina svagheter är att jag ibland tenderar att lämna efter mig ett stökigt skrivbord.” När du pratar om dina styrkor drar du en direkt koppling till tjänsten i fråga. När du får frågan om dina svagheter ska du aldrig vara för generös med att avslöja flera svaga sidor under intervjun. Välj istället en svaghet som känns generellt acceptabel.

3. “Föredrar du att arbeta i team eller ensam?”

“Det beror på kontexten. Jag vet av erfarenhet att bägge arbetsmetoderna måste användas, men vilken som är bäst beror helt på uppgiften. Rutinuppgifter görs bättre på egen hand, men det bästa sättet att komma på nya lösningar och idéer är i team.” Här visar du att det inte finns något ”antingen eller”, utan snarare ett ”såväl som ”. De konkreta exemplen gör det tydligt för din motpart att du har förstått detta.

4. “Hur hanterar du stress?”

”Jag har lärt mig att hantera stress och att hålla huvudet kallt. Om jag vet vad som behövs prioriteras kan jag också planera min tid rätt och lämna utrymme för oförutsedda situationer och uppgifter.” Din samtalspartner kommer att älska det här svaret. En anställd som frågar om prioriteringar och planerar inför det oförutsedda – vad mer kan en chef önska sig?

5. “Hur kommer det sig att du vill sluta hos din nuvarande arbetsgivare?”

”Jag upplever att jag står i en återvändsgränd eftersom det helt enkelt inte finns några fler möjligheter till utveckling. Jag söker nya arbetsuppgifter och mer ansvar i ett innovativt företag.” Undvik att säga något negativt om din bransch, din arbetsgivare eller någon av dina chefer. Sådana kommentarer ger intrycket av att du pratar så om alla arbetsgivare, även dina framtida.

6. ”Du har varit arbetslös länge, vad har du gjort under tiden?”

“Jag har skolat om mig, läst mycket och gjort research på internet för att förstå hur min bransch kommer att förändras och hur jag kan förbereda mig för det.” Du tydliggör för arbetsgivaren att du har sysslat med utvecklande åtgärder som kan vara till konkret nytta för dem. Ju mer specifik du är, desto bättre! Men börja inte gnälla – det hör inte hemma i intervjusammanhang.

7. “Varför vill du jobba hos oss?”

”Jag har följt ert företag länge och tilltalas mycket av er företagskultur. Låt mig utveckla varför…”. På så sätt visar du att du identifierar dig med företagets värderingar, produkter, tjänster och de specifika arbetsuppgifterna.

8. “Varför ska vi gå vidare med dig?”

”Jag har sökt jobb hos er för att såväl företaget som jobbet i sig tilltalar mig väldigt mycket. Nu när jag har en bättre bild av kraven tror jag att jag kommer hantera arbetsuppgifterna väl och vara till stor nytta för er del.” Du lyfter fram dina goda sidor och tror på dig själv. Detta får dig att framstå som självsäker inför rekryteraren och det ökar dina chanser att få jobbet.

9. “Vad har du för löneanspråk?”

”Jag har tänkt mycket på rollen och dess krav och arbetsuppgifter och efter våra diskussioner är jag övertygad om att det är en utmaning jag kommer att klara. Jag förväntar mig en lön på 42 000 euro per år.” Lägg fram ett specifikt lönekrav och backa upp ditt lönekrav genom att påminna dem om dina meriter och även att den roll du har sökt är en roll som kräver mycket ansvar, vilket motiverar en hög lön.

(“De 111 viktigaste frågorna i anställningsintervjun”) av Carolin Lüdemann och Heiko Lüdemann har publicerats av Redline Verlag och finns att köpa för 17,90 euro. ISBN 978-3-86881-012-7.