Vår kollega Dennis besökte nyligen vår kund LKABs gruva i Kiruna för ett studiebesök.  Han fick möjlighet till en guidad rundvandring 550 meter ner i berget i en unik miljö som få får möjligheten att uppleva. I denna unika miljö hämtas en av Sveriges största råvaruexporter: Järnmalm

Att utvinna, transportera och förädla järnmalm 1500 meter ner i berget är en stor utmaning och kräver både tunga maskiner och mycket manskap, men kräver framför allt dedikerade specialister på varje arbetsområde för att garantera maximal kvalitet, säkerhet och minimal miljöpåverkan.

LKAB och svensk gruvnäring ligger i världens absoluta framkant när det gäller miljöarbete, automatisering och processtyrning och har bland annat lagt oerhörda resurser på att optimera transporten av järnmalm från gruvan till malmhamnen. Eller vad sägs om ett helt malmtåg som kan frakta hundratals ton järnmalm samtidigt som det är helt eldrivet och som laddar sig själv i nedförsbackarna?

LKAB är ett expansivt företag som under kommande decennier kommer att expandera och fortsätta brytningen och exporten järnmalm i Kiruna.

LKAB erbjuder en mångfald av olika positioner såväl ovan som under jord och söker ständigt efter olika typer av kompetenser. De närmaste åren kommer de bland annat att behöva ingenjörer inom olika områden (ex. kemi, maskin och el) chefer på olika nivåer samt mekaniker och bergarbetare. Vidare genomförs det årligen ett omfattande traineeprogram på LKAB vilket ger nyutexaminerade akademiker möjlighet att få en bra start på karriären i koncernen.

Vill du jobba på ett företag som erbjuder tekniska lösningar i framkant och framställer en av Sveriges främsta exportprodukter?

Här kan du se vilka lediga jobb LKAB erbjuder just nu

En vy över gruvan på avstånd:

LKAB vy över gruvan

Gruvans utveckling årtionde för årtionde:

LKAB - gruvbrytning årtionde för årtionde

Dennis (t.h.) poserar i en gruvskopa, som för övrigt lyfter 35 ton per skopa:

Dennis i en gruvtraktor nere i gruvan

Nere i gruvan finns även en en mängd faciliteter för personalen,
mekaniska verkstäder, parkeringsplatser för personbilar m.m:

LKAB - nere i gruvan