Med allt vi säger, allt vi gör, allt vi skriver – så kommunicerar vi något.  När vi postar en bild på Facebook från senaste tjejresan till Ibiza eller när grabbgänget drog till Tjeckien på ölresa så kommunicerar vi en bild av oss själva till andra. En tweet om hur bra Allsång på Skansen är kommunicerar kanske en annan bild, än en Instagram bild från konserten med KISS.

Allt vi skriver och publicerar på olika sociala medier är kommunikation. Det är precis det sociala medier är till för, vi ska kommunicera och vi ska nätverka. Sociala medier är ett utmärkt sätt att hålla kontakten med vänner, avlägsna släktingar eller gamla bekanta, men det är också en chans till att nätverka genom att kommunicera just de rätta sakerna.  Att nätverka via sociala medier, eller aktivt söka jobb kan ses som ett komplement till de mer traditionella tillvägagångssätten. Sociala mediers potential är ofta underskattad och kunskapen om hur man kan gå tillväga för att professionellt nätverka är ofta liten. Det är synd! Därför har NetWork, ett nystartat projekt under 2013, skapat en hel informationsportal om just detta.

På Facebook, Twitter och LinkedIn finns många företag och arbetsgivare representerade. Detta är ett utmärkt sätt att ta kontakt med företag du är intresserad av att jobba på. Tänk, på Facebook har du ofta en stor del av ditt sociala nätverk representerat, vilket innebär att någon där säkerligen sitter på ett tips om ett ledigt jobb eller en arbetsgivare som söker arbetskraft.  Därför är det så viktigt att tänka på vad vi kommunicerar – och hur.  Man ska alltid vara sig själv, men ha i åtanke att det som publiceras på olika sociala medier förmodligen stannar där för alltid.

Så, vad gör man då om bilderna från svensexan kommer upp på ett enkelt sök på ditt namn på Google?  Keep cool. Går bilderna inte att rensa bort så är det absolut bästa att väga upp det med något bättre! Skriv och publicera bra saker, se till att det är detta som syns och som väger tyngre än det andra.  Var synlig, men tänk på vad du syns med helt enkelt. Att synas är självklart något man vill om man är ute efter ett nytt jobb, ett video-cv kan vara vägen dit. Tänk aldrig att ”detta är inget för mig” eller ”Gud så pinsamt”, för det är det inte.  Ett video-cv (som går utmärkt att ladda upp på YouTube för att enkelt dela!) fungerar precis som ditt skriftliga CV men du får här en ännu större chans till att visa vem just DU är. Sjung, spela, rappa eller skruva ihop en Billy bokhylla på tid. Visa just dina skills och vad du är bra på! Helt enkelt är vägarna att nätverka och kommunicera på mycket bredare nu än för bara ett par år sedan. Vägen till ett jobb kan gå genom Arbetsförmedlingen, men behöver inte göra det. Lediga jobb annonseras ut på sociala medier dagligen. Kanske kan det vara just där ditt drömjobb gömmer sig? Go find out!

 

Skrivet av:
Caroline Åkerlund och Elvira Linnér
NetWork


www.nwork.se
Facebook.com/projektnwork
Twitter: @projektnwork