Nätverkande är ofta en viktig del av karriärutvecklingen men samtidigt som vissa tycker att det är både enkelt och naturligt att skapa och utveckla personliga relationer känner andra obehag inför att ta det där första klivet och ”connecta” med någon man träffar på en mässa eller ute på stan.
Att vara blyg eller reserverad behöver dock inte vara ett hinder och du som inte känner dig helt bekväm med att ta kontakt med människor du inte känner kan vara precis lika effektiv som den utåtriktade ”super-nätverkaren” – du behöver kanske bara ta en annan approach som känns mer rätt för dig.
Här följer några snabba tips på hur du kan växa och utveckla ditt professionella nätverk:
Börja nära hemmet
Det största professionella nätverket är inte alltid det bästa. Att ha 1000+ kontakter på Linkedin betyder inte automatiskt att du har ett nätverk som kan hjälpa dig framåt i karriären. Ett starkt kärn-nätverk med nära bekanta, gamla studiekamrater och tidigare kollegor kan vara lättare att hantera och underhålla, speciellt för den lite blyge. En bra start är att börja med att utveckla befintliga relationer eller återskapa kontakt med tidigare kontakter som kanske kan coacha och hjälpa dig med karriärbeslut eller agera referenser när du söker jobb.
Välj events med omsorg
Ett starkt kärn-nätverk kan ta dig långt, men det är samtidigt viktigt att fortsätta att bygga ut nätverket med fler kontakter. För dig som är mer reserverad av naturen kan en idé vara att gå på events där du har något gemensamt med andra deltagare, exempelvis professionella branschträffar med teman och föreläsningar som ligger dig varmt om hjärtat. Ett tema som intresserar dig och som du har lätt att prata kring kan hjälpa dig att starta konversationer och överbygga obekvämheten av att initiera kallprat.
Ha en plan
Ett stundande event kan lätt bli något att oroas eller fasa över. Istället för att lägga din mentala energi på att oroa dig för vad som gör dig obekväm med dessa events, försök att kanalisera samma energi till att sätta tydliga mål för ditt besök på eventet och hur du kan jobba för att nå dessa mål.
Ett exempel på detta skulle kunna vara att sätta ett nåbart, realistiskt mål där du ska hitta fyra personer att connecta med på eventet. När du sedan spikat ditt mål kan du gå vidare i processen och fundera på hur du bäst når detta mål och hur du utefter dina egna förutsättningar kan närma dig personer som du vill connecta med på ett bekvämt och naturligt sätt. Vad sägs till exempel om att använda kunskap och insikter i ämnet som du känner dig bekväm med för att starta dialog och bygga relationer?
Volontärarbete – kan det vara något?
Klassiskt nätverkande på events är bara toppen på isberget när det gäller möjligheter att bygga relationer och utvidga ditt nätverk. Ett annat sätt som ibland kan kännas mer naturligt för den lite återhållsamme är att delta i volontärarbete och på så sätt träffa nya kontakter. Gemensamt arbete för en gemensam sak kan vara ett ypperligt tillfälle att lära känna nya personer, prata om din bakgrund, karriär, ambitioner och bli introducerad för nya kontakter på ett avslappnat sätt. Det är samtidigt ett bra tillfälle att ”visa vad du går för” och att du är en person som gärna hjälper till och bidrar till ett bra ändamål.
Lycka till med nätverkandet!