Anställda kräver mer flexibilitet i arbetet och arbetsgivare bör tillgodose detta om de vill vara fortsatt konkurrenskraftiga bland nya talanger. Att arbeta hemifrån är väldigt populärt bland anställda eftersom det frigör mer tid för familjen och möjliggör att arbeta koncentrerat och ostört. Men hemarbete utgör även en fara vad gäller arbetsmoralen…

Enligt en representativ undersökning från IZA – Institute of Labor Economics arbetar nu 38 procent av alla anställda i Tyskland regelbundet, eller åtminstone i undantagsfall, hemifrån. Cirka en fjärdedel av alla respondenter uppger dock att hemmaarbete inte når sin fulla potential och bör ske i större utsträckning. 15 procent angav att deras arbetsgivare fortfarande inte erbjuder möjligheten att arbeta hemifrån.

Familjevänligt?

Arbeta hemma: effektivt och familjevänligt

Framför allt förväntar jobbtagarna sig att arbete hemifrån möjliggör en lättare balans mellan jobb och familj. Man kan till exempel lämna barnen på förskolan eller skolan på morgonen, lufta elementen vid lunch och tända grillen lagom till kvällen. Men inte bara det: under timmarna utan kollegor, möten och oljud på kontoret kan hemmaarbetare arbeta mer effektivt och koncentrerat.

Den tid som du sparar in på att bara behöva pendla mellan badrummet och din dator, kan du använda för att ladda batterierna på balkongen eller terrassen. Uppfattningen att en hundraprocentig prestation enbart uppnås av en hundraprocentig närvaro är sedan länge föråldrad och därför planerar allt fler anställda in en dags arbete hemifrån då och då.

Ensamma tillsammans: Coworking spaces

Trots detta har även de privata hemmakontoren sina fallgropar. Det är inte för intet som kontorskollektiv, eller så kallade ”Coworking spaces”, sprider ut sig i flera stora tyska städer, en trend, som så många andra, kommit från andra sidan Atlanten. Framför allt har frilansare och egenföretagare konstaterat att arbete hemifrån, trots alla fördelar såsom flexibilitet och självbestämmande, mest gör en ensam.

På Coworking spaces kan man hyra ett skrivbord i öppet kontorslandskap per timme, dag eller månad – och få kollegor på köpet. Vilket lönar sig. Framför allt hjälper det att prata med kollegor och få tal del av andras åsikter när det kommer till kreativa yrken. I det fallet är pratstunden i kafeterian guld värd för att få nya idéer eller inspiration. Anställda som bara vill jobba hemifrån en dag riskerar inte att bli ensamma, men om du planerat in en dag hemma bör du i förväg överväga vilket sorts arbete du tänker utföra den dagen. Uppgifter som kräver koncentration och en lugn miljö är vad som vanligtvis passar bäst för hemmaarbete.

Håll dig produktiv på hemmakontoret

Sen finns det denna lömska lilla varelse som lurpassar på dig bakom solstolen: det svagare jaget. Den som arbetar hemifrån måste vara väldigt disciplinerad, annars kommer kollegor och chefer snabbt att märka att säljpresentationen eller kvartalsrapporten aldrig slutförs och att lunchrasten är längre än årsstämman. För att de inte ska börja tro att du missbrukar termen ”hemmakontor” som en synonym för ”hemlig semester” har vi sammanställt några tips som kommer att sätta igång din produktivitet på hemmakontoret.

  1. Inred ditt hemmakontor i ett rum där du kan stänga om dig. På så sätt blir du inte distraherad av privata angelägenheter och kan signalera till resten av familjen att du arbetar.
  2. Klä dig som att du ska gå till jobbet. Det behöver inte nödvändigtvis inte vara kostym och slips eller ett par pumps, men om du sätter dig i soffan med laptopen i knäet iklädd pyjamas kommer du knappast att åstadkomma något.
  3. Ställ väckarklockan om du riskerar att ta för många pauser, till exempel för att tömma tvättmaskinen, gå igenom posten eller ta din femte cappuccino på två timmar. Precis som i skolan, tar du bara pauser när klockan väl ringer.
  4. Var alltid tillgänglig. I alla fall alltid via telefon, och om du inte alltid har med datorn så se till att du har igång notiser och synkronisering för mail på din mobil. Det säkerställer att allt viktigt kommer fram till dig utan dröjsmål och du kan glänsa med din virtuella närvaro på videokonferenser. Glöm inte att se till att din mobil har bra mottagning även på hemmakontoret.