De flesta människor vill gärna ha råd om hur de ska förbättra sitt cv och lägger ofta ner mycket tid och ibland mycket pengar för att göra sitt cv till det perfekta redskapet när de söker arbete. Tyvärr glömmer de ofta presentationsbrevet och den stora betydelse det har.

Så borde det inte vara. Presentationsbrevet är verkligen den obesjungna hjälten i arbetssökarritualen. När det utformas på rätt sätt är det ett fint verktyg som lyfter fram dina kvalifikationer för ett speciellt jobb och låter potentiella arbetsgivare förstå varför de ska anställa dig.
Även om cv:t visar omfattningen och djupet av dina kvalifikationer, lyfter presentationsbrevet fram relevant information och presenterar den för intervjuaren på ett sätt som ett cv helt enkelt inte kan. Här följer några förslag på hur du kan skapa ett slagkraftigt presentationsbrev.
Gör intryck!
Detta är din första och kanske enda chans att göra intryck på en potentiell arbetsgivare. Använd presentationsbrevet till att sälja in uppfattningen att du är deras bästa val för jobbet. Tänk på det som en annons för dig och dina färdigheter. Gör det övertygande, minnesvärt och relevant.
Var karismatisk och eldig!
Ett cv speglar din erfarenhet, men det innehåller bara formalia och kan inte visa din personlighet. Det är där presentationsbrevet kommer in. Använd det för att visa din gnista, kreativitet eller entusiasm. I ditt cv talar du om att du undervisat femteklassare tidigare, men i ditt presentationsbrev visar du den glädje du känner när du når fram till eleverna och kan uttrycka hur mycket du tycker om att undervisa.
Skräddarsy informationen för jobbet!
När du söker ett jobb överensstämmer arbetskraven sällan perfekt med erfarenheterna i ditt cv. Oftast är några punkter mer relevanta för jobbet än andra och det är då ditt presentationsbrev kommer in. Det får den viktigaste informationen att lyfta från papperet och hamna framför läsarens ögon.

 

 

Visa att du har gjort din hemläxa.!

 

Presentationsbrevet erbjuder en perfekt möjlighet att visa vad du vet om företaget du söker till och hur det överensstämmer med din erfarenhet. Dessa extra informationsbitar kan hjälpa till att ge dig en fördel framför andra sökande.

 

 

Rätta till det som ser märkligt ut i ditt cv!

 

Om du slutade arbeta och var hemma med barn i fem år, visar ditt cv denna lucka i anställningar. Låt presentationsbrevet rädda dig genom att förklara detta avbrott i din arbetshistoria. Det kan också klargöra varför du slutade på ett visst jobb eller vilken typ av arbetssituation du söker (deltid, nattskift etc.).

 

 

Tänk på att både ditt presentationsbrev och ditt cv är viktiga redskap för att hitta ett jobb. Vart och ett har sitt syfte och när de görs korrekt kompletterar de varandra perfekt.

 

 

 

Kate Lorenz är artikelredaktör och rådgivare för careerbuilder.com. Hon forskar och skriver om jobbsökningsstrategier, karriärhantering, anställningstrender och arbetsplatsrelaterade frågor. Även andra skribenter har bidragit till den här artikeln.