Om du tidigt engagerar dig i din karriär och utnyttjar alla de kontakter som du knutit under din studietid har du bättre chanser att lyckas i ditt jobbsökande. Vänta inte tills du fått ditt examensbevis i handen. Det finns massor att göra för att bredda din väg…

KNYT KONTAKTER
Underskatta inte vikten av ett brett kontaktnät. Engagera dig i aktiviteter, var med i föreningar och delta på arbetsmarknadsdagar.
Följ med på olika studiebesök och företagskvällar. Lär känna studenter som tar sin examen innan dig, de kommer antagligen ut i arbetslivet före dig och kan tipsa om hur de bar sig åt för att få sitt första jobb. Skriv om möjligt ditt examensarbete i kontakt med ett företag, gärna ett som du ser som en potentiell arbetsgivare.

ANVÄND KARRIÄRCENTREN
På de flesta universitet och högskolor finns någon form av karriärcenter eller arbetsforum. Dessa består av en eller flera personer, anställda för att hjälpa dig som student med tips och rådgivning inför den kommande karriären. Karriärcentren erbjuder, bland mycket annat, hjälp med hur du skriver CV och ansökningsbrev och ofta finns även möjlighet att få enskild rådgivning inom olika områden som rör jobbsök.

SKAFFA EXTRAJOBB
Att skaffa sig ett extrajobb under studietiden är ett gyllene tillfälle att tjäna extra pengar, knyta kontakter och få värdefull yrkeserfarenhet inför din kommande karriär. Istället för att ta vilket arbete som helst kan du ha din framtida yrkesväg i åtanke. Självklart är det även bra att söka jobb som inte direkt har med utbildningen att göra, eftersom alla extrajobb är meriterande efter examen.

BESÖK ARBETSMARKNADSDAGAR
Högskolor och universitet anordnar ofta arbetsmarknadsdagar. Där ställer företag ut i montrar och visar upp sig som potentiella arbetsgivare samt vad de har att erbjuda dig som arbetssökande. Gå dit och knyt kontakter och se vilka företag och branscher som passar dig.

 

Källa: Jobbguiden