Låt oss vara ärliga – att hitta ett jobb är inte enkelt och ju längre tid det pågår, desto mer frustrerande blir det. Så hur håller du dig motiverad vid ett jobbsökande som aldrig verkar ta slut? Här är några tips som hjälper dig att hålla ut på resan till ditt drömjobb.

Ändra taktik

”Om din nuvarande taktik inte ger önskat resultat, byt taktik eller vidta nya åtgärder eller metoder för att söka jobb”, föreslår Laurie Berenson, grundare av Sterling Career Concepts. Om du hittills bara har ansökt online bör du utöka din strategi; till exempel genom nätverk. ”Få igång ditt nätverk, delta på branschträffar eller gå på after work”, säger Berenson. ”Träffa gamla kursare eller arbetskamrater. Du kommer att se hur det tar fart och det kommer motivera dig att fortsätta.”

Gör ett schema

Cheryl E. Palmer, karriärcoach och ägare av Call to Career, rekommenderar att man skapar en tydlig struktur, för att kunna hålla sig motiverad och fokuserad. ”Lägg upp din dag och din vecka med bestämda aktiviteter på bestämda tider”, rekommenderar hon. Till exempel kan du använda de första två timmarna på morgonen för att leta efter lämpliga jobb på jobbsajter. Blockera sedan tid för att utbyta idéer med andra i professionella nätverk. På eftermiddagen letar du upp intressanta företag och söker lämpliga lediga tjänster. En dag i veckan planerar du in att delta i ett event för nätverkande.

Få extern hjälp

Ibland har man kört fast och behöver perspektiv och vägledning från en utomstående för att komma tillbaka på rätt spår. ”Om du känner att du går i cirklar när du söker arbete så bör du anlita en karriärcoach som kan hjälpa dig att rikta din energi på rätt saker och lösa eventuella problem med ditt jobbsökande”, säger Palmer. Att arbeta med en rekryterare från en rekryteringsbyrå kan också vara användbart. Hen kan visa dig nya alternativ som du kanske inte har övervägt i ditt tidigare sökande. Hen kan också coacha dig genom anställningsprocessen.

Underhåll dina färdigheter

”Sökande som tycker att deras jobbsökande tar längre tid än vad de hoppades på, bör behålla sin yrkesidentitet genom att vara så aktiva som möjligt inom sitt yrke”, säger Robert Brooks, en karriärvägledare med 25 års erfarenhet. ”Fortsätt göra det du vill göra professionellt – till exempel genom frilans- eller volontärarbete, blogg, studier eller vidareutbildning, arbete i yrkesförening eller genom nätverkande med likasinnade. Hitta sätt att fortsätta underhålla dina färdigheter. Om du till exempel är programmerare, så utveckla program med öppen källkod. Om du är en designer, så skapa. Om du är författare, så skriv!

Håll dig fysiskt aktiv

Träning har visat sig ge en rad psykiska hälsofördelar, inberäknat att minska stress, lindra ångest och öka prestationsförmågan. När du är på gott humör leder det också till en positiv inställning till ditt jobbsökande. ”Gör det du vill och det som gör dig gott. Det kan vara en enkel promenad i grannskapet eller en gruppträning på gymmet. Att få lite frisk luft och svettas får dig att må bättre.”

Be om feedback

Om du regelbundet får anställningsintervjuer men aldrig ett jobberbjudande, kan det bero på något du gör eller säger i intervjun – eller kanske något du missar. ”Om möjligt, be rekryteraren om ärlig feedback när du blir nekad”, säger Erin Pummell, Operations Recruiter på Oldcastle Lawn and Garden. ”Det kan ge dig en uppfattning om vad arbetsgivare i branschen letar efter. Då kanske du förstår varför du snubblade på målsnöret den här gången och kan dra vinstlotten nästa gång.”

Ta en paus

”Ibland är en paus från jobbsökandet det utrymme du behöver för att kunna göra en ny bedömning av ditt tillvägagångssätt och fundera på vad du kan göra annorlunda”, säger Joseph Liu, karriärrådgivare och moderator för Career Relaunch Podcast. ”Att ta ett steg tillbaka öppnar upp för nya perspektiv, så att du undviker att upprepa samma fruktlösa strategi och förvänta dig att få ett annat resultat. Att vara oproduktiv är ibland det mest produktiva steget du kan ta. Ta en kort semester från jobbsökandet för att ladda batterierna och ta nya tag.