I dagarna börjar Sveriges gymnasieelever att ta studenten och snart går även landets högskolestudenter på sommarlov eller ut i arbetslivet. Kanske lockar en ledig sommar mer än att jobba, men för dig som vill ha hjälp med vad man ska tänka på innan man går ut i arbetslivet ger vi 5 tips på hur du startar upp din karriär.

1. Plugga ett ämne du är intresserad av

Många studenter väljer breda utbildningar bara för att inse efter examen att de inte var förberedda för den typ av jobb de önskade. Använd dig av skolans studievägledare för att ta reda på vad det bästa är för din önskade karriärväg för det som du tycker är intressant. Ta mindre kurser om du vill få kunskaper om annat utanför din valda karriärväg eller om du vill nischa in dig om du går en bred utbildning.

2. Skaffa praktikplats/deltidsjobb

Att arbeta som praktikant eller på deltid kan vara ett bra sätt att komma in på ett företag och få sin första arbetslivserfarenhet. Det gäller oavsett om det är vad man vill arbeta med senare i livet eller inte. Om du bestämmer dig för att en praktikplats är rätt för dig (eller om det krävs av din skola), försök att göra något mer än vad som krävs av dig för att visa att du inte bara vill få jobbet gjort. Att få goda rekommendationer kommer att ge dig större möjlighet att få nästa jobb, då ett gott intryck från en tidigare arbetsgivare väger tyngre än ett CV.

3. Gå med i en klubb

Att plugga vidare efter gymnasiet kan vara överväldigande, särskilt om det innebär att flytta hemifrån till en ny stad. Genom att gå med i en klubb, organisation eller idrottslag som intresserar dig kan du träffa nya vänner och bygga ditt CV. Att visa ditt engagemang är ett bra sätt att visa din motivation och ditt ledarskap. Om du tar en ledarroll visar du att du kan leda en grupp, ta ansvar och har förmågan att påverka, något som uppskattas av arbetsgivare.

4. Visa upp dina tekniska färdigheter

På dagens arbetsmarknad är det inte bara nödvändigt, utan förväntat att kunna Microsoft Office-paketet (Word, Excel, PowerPoint). Gå ett steg längre och engagera dig genom att skapa en webbplats, en blogg eller varför inte en app?. Arbetsgivare letar efter studenter som är teknikkunniga och kan använda det för att få in nya kunder eller uppdatera sina system. Känner du att du inte kan tillräckligt? Använd Google eller Youtube för att lära dig mer för att få ett naturligt försprång.

5. Utveckla ditt personliga varumärke

Ditt personliga varumärke är hur andra ser dig och hur du säljer in dig till potentiella arbetsgivare. Att gå utöver vad som krävs av dig är det första steget i att utveckla ditt personliga varumärke. Lär dig så mycket som möjligt av andra. Prata med kursare, lärare, arbetskollegor, vänner och familj. Ställ alltid frågor, men lyssna ännu mer. Det kommer att leda dig till framgång.

Vi på CareerBuilder.se önskar ett stort lycka till i framtiden!

För dig som ändå vill jobba i sommar finns det just nu över 300 sommarjobb att söka på CareerBuilder.se.
Behöver du hjälp i ditt jobbsökande? Läs vårt inlägg med 10 enkla tips för hur du bland annat skriver ett CV och personligt brev och lugnar nerverna på jobbintervjun.