Att förlora ett jobb är aldrig lätt, särskilt när det kommer oväntat, som under rådande tider. Det är naturligt att ta tid för att sörja, men försök att inte vara ledsen för länge och lägg din energi på att hitta ett nytt jobb. Ju tidigare du börjar arbeta igen, desto tidigare kan du börja återhämta dig, både känslomässigt och ekonomiskt, från din arbetsförlust.

Här kommer våra bästa tips för att snabbast hitta nästa jobb:

Uppdatera ditt CV

Det kan ha gått en lång tid sedan du senast uppdaterade ditt CV, det är därför det bästa stället att starta din jobbsökarresa på. Börja med att skapa ett grundläggande CV som riktar sig till ditt allmänna arbetsområde och skräddarsy sedan det efter behov för specifika jobbannonser. Om det har gått ett tag sedan du sökte jobb, kanske du vill börja från början, eftersom trenderna i att skriva CV:n har förändrats genom åren. Här är våra tips för att skapa ett framstående CV:

  • Skriv tydligt och övertygande. Undvik klyschor och ”fina” ord.
  • Skapa punktlistor som beskriver specifika prestationer du haft i varje jobb, istället för att beskriva jobbuppgifterna i långa meningar.
  • Undvik att skriva ut hobbys och intressen (för personligt) eller “referenser tillgängliga på begäran” (för tidigt och onödigt).
  • Var sanningsenlig, men du behöver inte nämna lönekrav (om det inte efterfrågats i jobbannonsen) eller orsaken till din uppsägning i detta skede.
  • Be en vän att korrekturläsa för stavnings- och grammatikfel.

Kontakta ditt nätverk

Om du är extrovert kan nätverkande vara en enkel och till och med en rolig del av ditt jobbsökande. Om du är introvert kan själva idén om nätverkande istället fylla dig med rädsla. Tack vare sociala medier är det dock lättare än någonsin att bygga ett nätverk och att hålla kontakten. Så fort du vet att en uppsägning är nära kan du kontakta de i ditt nätverk och säga att du letar efter en ny roll. Nå ut till alla; familjemedlemmar, tidigare kollegor, alumnnätverk och andra föreningar och grupper. Om möjligt, skicka personliga meddelanden eller berätta om din uppsägning personligen. Du vet aldrig vilka kontakter som kan leda till ditt nya jobb.

Använd ett bemanningsföretag

Överväg att kontakta en rekryterare för få hjälp med din jobbsökning. Ta kontakt med företag som är specialiserade på ditt område för att lära dig om möjligheterna i din bransch. Med deras hjälp kan de hitta ett arbete som passar din kompetensuppsättning. Vänd inte ryggen åt tillfälliga anställningar eftersom de ger en inkomst och du får in en fot i dörren. Tillfälliga uppdrag kan även hjälpa dig att bättra på gamla färdigheter och utveckla nya. Dessutom visar det för framtida arbetsgivare att du är flexibel och beslutsam.

Överväg volontärarbete

Att ge tillbaka till samhället kan ge dig en känsla av syfte, vilket är användbart när du hanterar en jobbförlust. Frivilligarbete leder också till att du träffar nya människor (du kommer att nätverka utan att ens märka det) och att du kan lägga till nya färdigheter i ditt CV. Få ut det mesta möjliga av din tid och dina ansträngningar med att leta efter volontärarbete som är i eller i närheten av ditt yrkesområde. Exempelvis kan IT-anställda arbeta med att lära ut datorkunskaper för äldre.

Vill du ha fler tips, se nedan! På CareerBuilder.se hittar du även de lediga jobb vi har just nu (men kanske inte imorgon!).

Du kanske även är intresserad av: