När det är dags att landa det där drömjobbet som alla pratar om så gäller det att vara alert och på tårna. Ibland måste det gå fort när arbetsgivare går ut och rekryterar och då vill de så klart gärna hitta eller headhunta den bästa kandidaten på så kort tid som möjligt. Frågan är då: Är du redo att bli hittad och headhuntad?

Topp 5 mest populära källor när svenska arbetsgivare ska rekrytera:

  • På delad första plats hittar vi företagens egna karriärsidor på nätet och jobbsajter som CareerBuilder.se. Nästan 8 av 10 rekryterare använder sin karriärsida och platsannonsering på jobbsajter för att hitta sina topptalanger.När det gäller karriärsidorna så har du som söker jobb möjlighet att synas genom att registrera dig för arbetsgivarnas olika karriärprenumerationer som ofta erbjuds. Det kan vara talangnätverk (talent networks) eller prenumeration på e-postutskick specifikt för jobb och karriär.På jobbsajterna hittar du mängder av spännande jobb att söka, men du kan även vara proaktiv och enkelt registrera dig för jobbsajtens jobbmail för specifika sökord, orter eller jobbkategorier. På så sätt kan du vara först på bollen när dina favorit-arbetsgivare publicerar nya jobb.
  • På silverplats hittar vi sociala medier som LinkedIn och Facebook. 6 av 10 rekryterare gillar även att använda sociala medier för att hitta kandidater. Därför gäller det att både ha en uppdaterad och uppstädad profil i sociala medierna.Vår undersökning visar även att 7 av 10 arbetsgivare gör research om kandidater innan de kallar till intervju. Klicka på länken och läs våra snabba tips om hur du säkerställer att arbetsgivare och rekryterare får en positiv bild av dig som kandidat när de gör research på nätet.
  • Jobbsajternas CV-databaser glider in på en hedrande bronsplats. Att registrera ditt CV på t.ex. CareerBuilder.se är därför ett hett tips för dig som vill bli hittad av rekryterare som aktivt headhuntar kandidater i CV-databaser.Att bli headhuntad till ett jobb är inte bara smickrande och bra för självkänslan, det innebär även ofta en betydligt kortare rekryteringsprocess än om du själv hade ansökt till ett jobb. Detta eftersom att arbetsgivaren eller rekryteraren hittat dig och inte tvärt om.
  • Därefter hittar vi sökmotorer som Google. Även här är det viktigt att visa upp sig från sin allra bästa sida. Läs våra tips om hur du visar upp dig från din bästa sida ovan, så är du i bra form.

Lycka till med jobbsökandet!