Även om många lediga jobb läggs ut på bland annat jobbsajter så är det inte alla jobb som annonseras. Därför är det viktigt att själv kontakta företag som du skulle vilja jobba för. Börja med att lista alla de företag som du är intresserad av och gå in på respektive hemsida. Ofta finns mailadresser till rekryteringsansvariga eller en länk där du kan göra en spontanansökan genom att fylla i dina uppgifter och/ eller bifoga ditt CV och ansökningsbrev.

Här följer två effektiva tips för att hitta de ”dolda jobben”:

RING
Underskatta inte telefonen. Ett effektivt och träffsäkert sätt är att ringa direkt till företaget. På hemsidan kan du få en känsla av om företaget välkomnar spontanansökningar. Det skiljer sig dock mycket från företag till företag. Känns det rätt, lyfter du luren och frågar efter personalansvarig eller chefen för avdelningen du vill jobba på. Presentera dig själv och berätta att du är intresserad av att jobba där.

Ofta får du besked direkt om rekryteringsbehovet och vem som är ansvarig för detta. Tänk på att målet med samtalet är att sälja in dig själv och att boka in ett möte. Även om företaget inte ska nyanställa just nu, ska du fråga om det är OK att du skickar in ditt CV för framtida rekrytering.

HÅLL DIG UPPDATERAD I MEDIA
Läs kontinuerligt ekonominyheter för att tidigt få reda på att t.ex. Ett företag inom en bransch du är intresserad av ska satsa stort och nyanställa 100 personer.

 

Källa: Jobbguiden