Vi tog en pratstund med Sebastian Jansson som befann sig på en strand i Fremantle i Australien när vi ringde honom. I maj har han och hans flickvän varit på resande fot i 2 år och hunnit besöka uppemot 50 länder, inklusive två roadtrips i Europa, två vistelser i Asien och nu befinner de sig i Australien. Senare bär det av till Nya Zealand och efter det USA när de ska på bröllop. Allt samtidigt som han också jobbat som en så kallad digital nomad. Men hur började allt?

Det började faktiskt med att jag valde att lämna mitt jobb på Malta. Jag hade pratat med min chef om att jobba på distans under sommaren, då jag och min flickvän ville ut och resa. Han sa att det var lugnt, så vi köpte en bil och sa upp lägenheten. När vi drog iväg la jag upp en bild på Facebook och det slutade med att min chef såg det och tog tillbaka allting. Då sa jag att jag slutar hellre, jag har redan sagt upp lägenheten och köpt en bil, så jag kan inte backa nu. Så då blev man lite inslängd i det, även om tanken var att jag skulle jobba på distans.

Vad innebär det att vara digital nomad?

Jag brukar kalla mig för det för att jag jobbar digitalt och inte på en specifik plats. Tanken började redan när jag jobbade som konsult i Spånga, men bodde i Södertälje och räknade ut att jag på två och ett halvt år pendlat 22 000 timmar – och då var det inte inräknat förseningar. Det är ändå en stor del av ens liv, tänk dig det om du jobbar i 40 år? Det är oerhört mycket tid som jag hade kunnat spenderat med att lära mig spanska, arabiska, spela gitarr eller bara umgåtts med vänner på. Där någonstans hände något. När man tänker tillbaka på det så är det absurt, att man satt bredvid samma personer varje morgon på pendeln.

Det finns en kille här som jobbar med en veganbuffé fyra timmar om dagen. Han är extremt passionerad, han älskar det han gör, även fast han vet att han inte kommer att bli rik. Jag har vänner hemma som jobbar på större bolag och det är en plåga och pina måndag till fredag, men sen är det fest när man slutar jobbet på fredagen. Medan den här kille ÄLSKAR varje sekund. Jag tror man måste resa och se fattigdom eller krigshärjade land för att förstå det. Att även fast man inte har råd att köpa den där bilen eller klockan, så kan man leva ett väldigt bra liv

Vad jobbar du med?

Jag är primärt konsult åt olika bolag inom marknadsföring där jag specialiserar mig på sociala medier, utöver det har jag även en ljudbokssida som heter lyssnaljudbok.se. Sen tar vi också hand om andras hus när ägarna är på semester mot gratis boende. Så nu ska vi till Tasmanien och bo i en villa och ta hand om villaägarens katt. Vi testade att vara bagare i Kambodja och sålde bakverk på stranden. Vi var utanför Napoli och bodde hos ett par vi ska tillbaka till privat, där vi hjälpte dem ta hand om deras hundar och plockade plommon. Det var hur kul som helst att se hur många olika sätt det finns att leva sitt liv på.

Måste man jobba med sociala medier för att vara digital nomad?

Många tror det, men det finns oerhört många andra jobb. Det finns HR-konsulter, traders, lärare… Det finns oerhört mycket som går att göra på distans. Många är yngre, men man stöter på människor över 50 år som till exempel är lärare på distans i engelska. Även om du är pensionär kan du jobba som digital nomad. Det är billigare att leva i Asien än i Sverige och få pengarna att räcka till. Nu med coronapandemin ser man att många fler kan jobba hemifrån än vad man trodde var möjligt.

Vilka fördelar finns med att vara digital nomad?

En av de större anledningarna är att slippa känna sig bunden till ett kontor eller en resväg. Det handlar mycket om hur du är som person. Vill du uppleva världen och testa på olika kulturer så är det såklart jättebra. Sedan tycker jag det jag jobbar med är ganska kul. Jag kan även välja att arbeta den tid jag är mest kreativ på och får ut som mest. Ibland funkar dessutom tidsskillnader till ens fördel. Jag fick ett mail en fredag kl 18 svensk tid om en annons som skulle upp kl 9 på lördagen. Hade jag varit i Sverige hade de inte hunnit göra det, men jag låg nu 7 timmar före, så jag gjorde det när jag vaknade på lördagen.

Vilka nackdelar har du stött på?

En nackdel är att man är långt ifrån sin familj, även fast det är enklare att hålla kontakten idag. Vi människor gillar att ha ett sammanhang och en tillhörighet och det kan vara svårt att skapa när man bara är en vecka eller en månad på samma plats. Jag har tur som alltid har min flickvän och att vi reser tillsammans. Men man kan lika gärna vara det där man har vänner och familj. Sedan fungerar inte 4G och wifi så bra i vissa länder. I Kambodja stängde regeringen av elen ibland, sådana saker kan komplicera. Men det brukar funka bra. Sedan saknar vi hösten lite grann, nu har vi haft 35 grader i ganska många månader. Det är skönt när det är svalare. Men man saknar inte slasket! Löjligt att tänka på egentligen, men det finns inga riktiga nackdelar just nu.

Är det inte svårt att komma till ro och jobba när man befinner sig i en semestermiljö?

Är det inte ännu jobbigare att gå upp kl 6 och åka pendeltåg i 1,5 timme och jobba på kontor i 9 timmar när du lika gärna skulle kunna jobba hemifrån? I början kunde jag känna så, att man ville ut på äventyr varje dag, men nu är det här vår vardag. Man lagar mat hemma och kollar på Netflix, precis som man hade gjort hemma i Sverige. Jag har träffat många som inte klarat av nomadlivet för att de inte haft disciplin nog för att arbeta och istället kanske festat eller hajkat för mycket. Ett tips är att den första månaden när du börjar som digital nomad så ska du ha väldigt lite jobb så du får ur dig den här semesterkänslan.

Till sist, har du några fler tips till de som är nyfikna på att testa det digitala nomadlivet?

Innan du åker iväg måste du ha en idé om vad du vill göra för att klara det, för att ha tak över huvudet och kunna äta, det är prioriterat. Det viktiga är sedan att du sätter upp en förväntning med de bolag du jobbar med. Jag brukar säga till de jag jobbar med att om du betalar mig för att jobba 10 timmar i månaden, då kan du inte förvänta dig att jag är tillgänglig 24/7. Mycket handlar om att planera och ha utsatt när man har veckomöten eller när rapporter ska vara klara.

Sedan gäller det att testa sig fram. Är det Indonesien som är bäst för mig eller vill jag vara i samma tidszon som Europa? Eller vill jag ha en bas i Stockholm och kunna åka iväg på resor lite oftare, 1-2 månader om året? Det finns så många olika sätt att göra det på. Vissa jobbar 8-10 timmar om dagen, även fast de är digitala nomader. Fokus bör vara att leva ett liv som gör dig lycklig. Man kan alltid testa, Sverige finns ju alltid kvar.

Blev du inspirerad av att hitta ditt nästa jobb? Du hittar som vanligt tusentals lediga jobb på CareerBuilder.se, kanske tar du ditt nästa steg i karriären idag?

Du kanske även är intresserad av: