Kom ihåg följande vid intervjun: Du har bara trettio sekunder på dig att göra ett bestående intryck.

Forskning har visat att intervjuarens första intryck av dig verkligen sätter sig. I en av dessa studier fick otränade personer titta på tjugo till trettio sekunder långa videoinspelningar av när jobbsökande hälsade på sina intervjuare. Därefter fick försökspersonerna betygsätta de sökandes olika egenskaper såsom självsäkerhet och hur sympatiska de verkade. Deras bedömningar visade sig vara mycket snarlika intervjuarnas – som hade tillbringat nästan tjugo minuter med varje sökande.
Som tur är finns det åtgärder du kan vidta som kan hjälpa dig att bemästra det första intrycket:

Timing

Få saker kan skapa ett sämre intryck än att komma sent till ett viktigt möte. Se till att du har gott om tid att ta dig till intervjun ifall du skulle ha svårt att hitta adressen! Men att komma för tidigt är inte nödvändigtvis bättre. Om du kommer mer än femton minuter för tidigt och går raka vägen till receptionen kan den som ska intervjua dig känna sig stressad och du kan framstå som desperat, skriver Emily Posts i sin bok The Etiquette Advantage in Business. Om du skulle komma för tidigt kan du gå till toaletten och snygga till dig eller ta en espresso och muffins på ett café i närheten. Den ideala tiden att anlända till intervjun är ca fem till tio minuter innan. Var alltid artig och professionell mot alla du möter, man vet aldrig hur stort inflytande receptionisten har i anställningsbeslutet.

Utseende

Vare sig du vill det eller inte bedömer människor dig utifrån hur du ser ut. Därför är det viktigt att du ser ut som det garvade proffs du är när du kommer till intervjun. Om du klär dig alltför formellt kommer du emellertid att se för gammalmodig ut och om du klär dig för ledigt kommer intervjuaren att tro att du är oseriös i dina avsikter. Klä dig aldrig i någonting som är alltför slarvigt och ovårdat, tight eller avslöjande! Hög kvalitet och skräddarsydda kostymer och dräkter är alltid lämpliga för såväl män som kvinnor. Och glöm inte detaljerna: Se till att dina skor och andra accessoarer är rena och putsade! Kläderna kanske gör mannen (eller kvinnan), men hår och hygien är avgörande. Du vill ju inte att intervjuaren ska känna lukten av dig innan du ens kommit in i rummet. Duscha därför alltid morgonen före intervjun, använd en tvål av god kvalitet och deodorant men undvik parfym eller eau-de-cologne.

Se till att ditt hår är rent och välkammat, inte stripigt eller vilt och var försiktig med sminket. Täck över tatueringar och begränsa de piercingar som syns till en i vardera örat!

Handslag

Enligt Emily Posts är ditt handslag mycket talande. Om ditt handslag är slappt kommer din partner att tro att du är tveksam och eftergiven. Om ditt handslag å andra sidan känns som att sätta handen i ett skruvstäd kan du framstå som alltför entusiastisk eller dominant, förutom att det gör ont förstås. Ett lagom kraftigt handslag förmedlar däremot säkerhet och pondus.

Sträck ut handen och greppa när handflatorna möts. Tryck därefter ett par gånger innan du släpper.

Kroppsspråk

Undervärdera inte vikten av din hållning och mer subtila kroppsrörelser! I en studie av Albert Mehrabian vid UCLA framkom att 55 procent av all kommunikation sker via kroppsspråket.

För att försäkra dig om att ditt kroppsspråk signalerar säkerhet bör du sitta rakryggad med axlarna lätt bakåtlutade. Undvik att korsa benen och sitt inte för ledigt i stolen – även om intervjuaren skulle göra det.

Försök att inte flytta runt i stolen, även om du är nervös. Var noga med att inte fingra på dina smycken, tvinna håret eller korsa armarna, och försök att upprätthålla ögonkontakt med intervjuaren! Om du känner dig besvärad av att titta intervjuaren i ögonen under hela intervjun kan du titta på näspartiet mellan ögonen istället. Då ser det fortfarande ut som om du håller ögonkontakt samtidigt som det är mindre distraherande.