Snart har året kommit till sitt slut och det är dags att summera jobbåret som varit. Om du är på jakt efter ett nytt jobb till 2020 är det dags att ta tag i det nu. När du börjar söka är det viktigt att du vet var du ska leta, vilka företag som anställer och vilka branscher som växer. men det är lika viktigt att ha rätt verktyg till hands. Din biljett till ett nytt jobb är ditt CV. Det är ofta det första en framtida arbetsgivare ser ifrån dig. Så vad är det senaste inom konsten att skriva ett CV?

Vi ger dig några av de bästa tipsen på hur du skriver ett bra CV till 2020:

1. Var konkret

Visa siffror och bevis på vad du har gjort. ”Jag ökade försäljningen med 35 procent genom att…” är bättre än ”Jag ökade försäljningen i min region.” Nedvärdera inte dina allmänt förekommande arbetsuppgifter, beskriv istället hela din roll och till exempel hur du har fört fram nya idéer för produkter, processer, effektivitet etc. Ju mer du kan tydliggöra dina insatser med faktiska siffror eller data, desto bättre står du dig i konkurrensen.

2. Glöm inte det personliga brevet

Det personliga brevet är ett perfekt tillfälle att sälja dig själv och det är där du kan visa din personlighet i ansökan. När du skrivit ett personligt brev som du är nöjd med, tänk på att inte skicka ut samma brev till alla arbetsgivare. Ägna lite extra tid åt att anpassa brevet till varje tjänst och förklara varför du vill ha det specifika jobbet på det specifika företaget. Förklara även varför dina kunskaper skulle gynna hela organisationen vid en eventuell anställning.

3. Sökord kan vara nyckeln

Precis som du använder sökord för att hitta jobb, använder arbetsgivare sökord för att hitta ditt CV. Om en rekryterare eller chef kan jämföra ditt CV med tjänstens kravprofil och bocka av samma ord har du gjort dennes jobb mycket enklare. Var uppmärksam på sökord i platsannonsen och se till att använda dem i ditt CV och personliga brev.

4. Var kreativ med ett visuellt CV

Fler och fler människor använder sig av webbplatser som Vizualize.me och liknande för att illustrera sin arbetslivserfarenhet. Det gäller särskilt för mer kreativa tjänster. Dessa webbplatser erbjuder verktyg för att hjälpa individer att presentera sitt CV på ett unikt sätt så att de sticker ut från mängden. Kom bara ihåg att du fortfarande behöver ett traditionellt format att dela ut eller att bifoga för att kunna spara i företagens databaser.

5. Använd sociala medier 

Precis som arbetsgivare använder flera vägar för att få ut sina platsannonser, kan du som arbetssökande använda alla tillgängliga kanaler för att visa upp dig. Använd sociala medier som Twitter, Facebook eller LinkedIn för att knyta nya kontakter och för att hålla din omgivning uppdaterade gällande din jobbstatus. På detta sätt sprider du ditt CV och det kan även göra dig mer minnesvärd som kandidat. Tänk på att hålla dina profiler på internet professionella  eftersom företag ofta letar efter kandidater via sociala medier.

Passa på att läsa våra vidare i bloggen där vi delar med oss av mängder av tips för din karriär, kanske behöver du hjälp med ditt CV? Läs mer här om hur du skriver ett CV och exempel på CV-mallar. Glöm inte heller att kika in på CareerBuilder.se – vi har tusentals spännande jobb i hela Sverige, kanske hittar du ditt nästa där?

Du kanske även är intresserad av:

10 tips för att få ditt drömjobb

Varför är det bra att uppdatera CV:t regelbundet?