Grunderna för en arbetsintervju är fortsatt desamma; läs på om företaget och rollen du ansökt till, förbered frågor och klä dig på rätt sätt. Men då vi ska ha en social distans på 2 meter har företag behövt använda andra sätt att hålla arbetsintervjuer på än fysiskt på arbetsplatsen när de ska anställa. Om du letar efter jobb nu så kommer därför telefon- och/eller videointervjuer att bli en del av ditt jobbsökande.

Vad ska jag tänka på när jag intervjuas i telefon?

Le, även om ingen kan se dig. Det är lite av en klyscha, men med goda skäl. Du kommer att projicera samma värme och självförtroende som du skulle om du träffade rekryteraren personligen. Ett plus är du blir mindre stressad när du ler, vilket passar perfekt under en jobbintervju ifall du brukar bli nervös.

Begränsa distraktioner. Använd hörlurar, sitta i ett lugnt rum, stäng av din dator, stäng ner appar och aviseringar – allt för att minska risken för att du ska bli störd. Det är stor chans att din mobil distraherar dig och om du börjar använda den under intervjun kan det verka som att du inte bryr dig om tjänsten.

Hur ska jag göra intervjuer via video?

Hitta en plats. Försök hitta ett tyst utrymme (utan att det ekar) med en neutral och städad bakgrund inför intervjun. Din kamera bör vara inställd så att ditt ansikte är centrerat på skärmen och tillräckligt långt bort för att rekryteraren ska se dina axlar och toppen av ditt huvud. Tänk även på att belysningen ska vara ljus och naturlig.

Kontrollera din teknik. Se till att ladda ner rätt program eller appar och se till att de fungerar innan intervjun. Testa gärna med en vän eller familjemedlem, så du känner dig trygg i hur tekniken fungerar innan det är dags.

Håll en konversation. Egentligen är en videointervju inte allt för olik en fysisk intervju. Fokusera på personen eller personerna du pratar med och behandla mötet som en tvåvägschatt. Om du är en person som pratar med händerna, gör det även inför kameran. Var lika säker och äkta på skärmen som du är personligen.

Ta pauser. Ett problem med videointervjuer kan vara att man avbryter. Det är därför svårare att bygga vidare på kommentarer som någon just sa och det kan vara lätt att inte höra någon. Ta därför en sekund eller två för att se till att de andra har slutat prata innan du svarar dem.

Hur sticker jag ut under distansintervjuer?

Digitala portföljer eller webbplatser. Visa upp ditt tidigare arbete på en personlig webbplats du bygger själv, genom LinkedIn-projekt eller kanske med en PowerPoint-presentation sparad online? Alla dessa kan vara bra sätt att visa vad du redan har åstadkommit, vilket hjälper dig att sticka ut i ett hav av CV:n och Zoom-möten.

Skapa din egen video eller projekt. Om du till exempel söker en digital medie-roll, kan du göra en YouTube-video som berättar vad du kan tillföra företaget. Kanske kan du göra som Robin och söka jobb med en musikvideo? Var kreativ och tänk på de dagliga arbetsuppgifterna du kommer ha i jobbet du intervjuas för och se om du kan skapa ett projekt som återspeglar dina färdigheter.

Lycka till!

Söker du jobb? På CareerBuilder.se hittar du tusentals lediga jobb att ansöka till. Kanske tar du ditt nästa steg i karriären redan idag?

Du kanske även är intresserad av: