Ditt huvud är tomt och din mun blir torr. Rekryteraren tittar på dig med en frågande blick. Du ber hen att upprepa frågan, men du har fortfarande inget svar – så vad säger du? De goda nyheterna är att de flesta intervjufrågor ofta går att klura ut på förhand. Vi på CareerBuilder.se hjälper dig med förberedelserna.

Kom förberedd

Många kandidater chansar och hoppas på att vissa frågor inte kommer upp under intervjun eller att de ska kunna improvisera fram svar på de frågor som ställs. Istället är det viktigt att planera inför mötet med rekryteraren och förbereda vilka svar du vill ge. Då minskar du också den stress och nervositet som ofta dyker upp under en intervju istället för att öka på den ännu mer.

Redan när du fått reda på att du ska få komma på intervju är det dags att läsa på och planera vad du vill ge för svar på vanliga frågor. Detaljerade svar gör att rekryteraren inser att du verkligen är intresserad av företaget och av jobbet. Förbered dig med att läsa vår serie i tre delar som handlar om vanliga intervjufrågor och svar. Här kan du läsa Del 1, Del 2 och Del 3.

Tänk ut ärliga svar

Oavsett hur mycket du förbereder dig kan du fortfarande förvänta dig kluriga frågor under intervjun. Bra intervjuare vet nämligen hur man kommer under ytan på kandidaterna. De är inte ute efter att sätta dit dig, men de vill veta vad du har gjort tidigare och om du lärt dig av tidigare misstag. Det bästa är därför att vara ärlig. Om du nämner en svaghet, så var noga med att visa att du är medveten om den och berätta vad du gör för att få den att bli mer av en en styrka.

Du kan också få ”fantasifrågor” som är utformade för att testa din karaktär och ditt sinne för humor mer än dina yrkeskunskaper. Det viktiga att komma ihåg om du får en sådan fråga är att behålla lugnet och så logiskt som möjligt försöka resonera sig fram till ett svar. Ofta finns inget korrekt eller felaktigt svar. Rekryteraren vill bara se hur man klarar av att få en oväntad fråga.

Hitta hål i ditt CV – innan rekryteraren gör det

En bra rekryterare kommer att analysera ditt CV och basera sina frågor under intervjun om det. Därför är det bra att vara proaktiv och försöka hitta eventuella problemområden i det. Du vet själv om dina svagheter, så fundera på vad du skulle kunna få frågor om. Finns det något som skulle kunna avskräcka en arbetsgivare från att anställa dig? Om rekryteraren vill att du ska förklara luckor i ditt CV, var då ärlig om du saknar erfarenhet eller en viss kunskap. Det är bättre att erkänna sina brister och istället berätta om hur man försöker bli bättre på dem, än att ducka frågor om det.

Om det står helt still

Trots försök att planera och öva in svar kan dina nerver ta över under en jobbintervju. Ibland så vet vi heller inte svaret på en fråga. Om du inte kommer på något bra svar kan du försöka att berätta om en relaterad skicklighet eller styrka till frågan du blev ställd. Det är också okej att svara ”jag vet inte” på en fråga. Säg att du kommer tillbaka till frågan senare, så hinner du tänka ut ett svar. Du kan även ge dig själv tid att tänka genom att fråga rekryteraren om att upprepa frågan eller att förtydliga den. Ett sista tips är att ta en klunk vatten för att ge dig tid att tänka. Du kan även läsa om 7 knep för att lugna dina nerver här.

Ta ett djupt andetag och lycka till på din nästa anställningsintervju!

Har du ingen intervju att träna till? Sök tusentals lediga jobb eller ladda upp ditt CV på CareerBuilder.se så länge.