Om du lever i balans med dina värderingar känner du tillfredsställelse i det du gör. På samma sätt som du känner olust när något är fel. Att ta reda på vad som faktiskt är viktigt och motiverar dig, hjälper dig att justera din kompassriktning i både arbetsliv och privat.

Hur skulle ett perfekt jobb se ut för dig?
Vad är viktiga inslag? Är det delaktighet, självständighet, tydlig kommunikation, erkännande, internationella kontakter, bra inkomst, trygghet, flexibilitet, teamwork, samhällsnytta, form och design, kreativitet, tydliga mål, ansvarstagande, ledarskap, resultat, sociala kontakter, integritet, rättvisa m m, m m?
Som du ser är listan lång. Och det är bara du själv som kan svara på frågan hur ett jobb kan motivera dig.

Gör en övning för dig själv!
Den här övningen är en kartläggning över din arbetssituation idag.
Välj ut 8-10 saker du tycker är viktiga i ett arbete och som du verkligen skulle vilja ingick i ett idealjobb. Prioritera….Det viktigaste först, övriga saker i fallande ordning. Var sedan ärlig mot dig själv och definiera tydligt varje punkt på listan – vad menar du egentligen?
Gör detta först, innan du fortsätter att läsa vidare.

Se och begrunda dina prioriteringar
Tänk nu på din nuvarande arbetssituation. Stryk över de saker på prioriteringslistan som du inte är tillfredsställd med i dag. Vad blev resultatet och vad drar du för slutsatser?
Om du strukit över många saker signalerar det ett missnöje. Då kommer nästa omgång frågor: Vad har du hittills gjort för att förändra din situation? Vad skulle du kunna göra annorlunda? Har du pratat med din chef? Vad är ditt eget ansvar för att förändra din arbetssituation till det bättre?

Resultatet kanske visar att du har det ganska bra, men du känner dig ändå omotiverad. Var ligger då problemet? Vad har du försökt att göra åt det?

Idag är värderingar en viktig parameter när företag rekryterar nya medarbetare. Stämmer dina värderingar med företagskulturen och verksamhetens värderingar?

Så vad är viktigt för dig i ett arbete? Tänk på att det inte går att se på dig vad som motiverar dig. Du måste själv tala om det och ställa frågor kring detta vid framtida intervjuer.

Behöver du draghjälp med att förbättra din situation?
En objektiv coach kan ge dig nya perspektiv och stöttar dig i din egen personliga utveckling. Du får hjälp att effektivt strukturera dina tankar och hitta sätt att få det roligare, både i jobbet och i privatlivet.

Ha det fint i vårsolen!

Lena Severin

Cert ICF coach & Karriärcoach
lena.severin@reflectcoaching.se

reflect coaching logo

 

PS. Medan du funderar över din kompassriktning och karriärsituation, varför inte ta en titt på vilka karriärmöjligheter som finns tillgängliga? På CareerBuilder.se hittar du tusentals lediga jobb, bland annat i Stockholms län, Västra Götaland, Skåne, Jönköpings län, Kronoberg och Gävleborg.